Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

"Sense neteja no hi ha justícia": la contaminació per petroli de Shell en el delta del Níger

© Michael Uwemedimo/cmapping.net

Gairebé 10 anys després que es reclamés la neteja de les zones contaminades per Shell i altres empreses petrolieres en el delta del Níger, els treballs han començat només en l'11% dels llocs previstos, mentre que extenses zones continuen fortament contaminades, segons la nova investigació realitzada per quatre ONG.

El 2011, el Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) va publicar un informe en el qual documentava els devastadors efectes de la indústria del petroli a Ogonilandia i formulava recomanacions urgents per a la seva neteja. Però la nova investigació posa de manifest que les "mesures urgents" propostes pel PNUMA no s'han implementat degudament i que el projecte de neteja engegat pel govern de Nigèria el 2016, amb un cost de mil milions de dòlars, ha resultat ineficaç.

L'extracció de gas i petroli al llarg de més de cinc dècades ha contaminat a gran escala i de forma continuada l'aigua i les terres del poble ogoni. La continuada i sistemàtica manca de mesures per part d'empreses i govern per netejar la zona ha posat la salut de centenars de milers d'ogonis en greu perill, n'ha dificultat l'accés a l'aigua potable i ha anul·lat les seves possibilitats de guanyar-se la vida.

Han sortit a la llum múltiples conflictes d'interessos a l'entorn de Shell que afecten la gestió de l'agència de neteja, HYPREP, i al govern nigerià.

Godwin Ull (Environmental Rights Action/Amics de la Terra Nigèria), ha dit:

Després de diversos decennis de contaminació i nou anys de promeses sense que s'hagin pres mesures adequades, els ogonis no solament estan farts de beure aigua bruta, menjar peix contaminat i respirar gasos tòxics; també estan farts d'esperar que es faci justícia, i moren dia rere dia. El govern de Nigèria hauria de reconèixer que aquest projecte ha fracassat i renovar HYPREP amb capacitats tècniques i pensament estratègic, afavorint la participació de tota la comunitat.

Colin Roche (Amics de la Terra Europa), ha dit:

Nou anys després segueix sense haver-hi neteja, ni mesures "urgents" sobre la salut i l'aigua, ni transparència, ni rendició de comptes. Sense mesures urgents no pot haver-hi justícia. Mentre que empreses petrolieres com Shell gasten milions en "ecoblanquejar" la seva imatge, desenes de milers de persones continuen patint les conseqüències de la seva contaminació i la seva negligència. Governs europeus com els de Regne Unit, Països Baixos, França i Itàlia han d'actuar per donar suport a una neteja realment efectiva i garantir que s'obliga a aquestes empreses a rendir comptes per la devastadora contaminació del delta del Níger.

Osai Ojigho (Amnistia Internacional Nigèria), ha dit:

El descobriment de petroli a Ogonilandia ha causat un gran patiment al poble ogoni. Durant molts anys hem documentat com Shell no netejava la contaminació causada per vessaments, i és un escàndol que encara no ho hagi fet. La contaminació està tenint greus repercussions per als drets humans, ja que afecta la salut de les persones i la seva capacitat per accedir a aliments i aigua neta. Shell no pot quedar impune: seguirem lluitant fins que s'hagi eliminat l'última resta de petroli d'Ogonilandia.

Conclusions clau de l'informe

  • Han començat els treballs només en el 11% dels llocs contaminats identificats pel PNUMA, amb només un 5% més inclòs en els esforços de neteja actuals, i no s'ha netejat del tot cap lloc.
  • Les mesures considerades "urgents" pel PNUMA -acció immediata sobre l'aigua potable i la protecció de la salut- no s'han implementat adequadament, i hi ha comunitats que segueixen sense tenir accés al subministrament d'aigua neta.
  • No s'han dut a terme seguiments de salut i mediambientals.
  • No hi ha hagut rendició de comptes pública de cap tipus sobre com s'han gastat els fons -per valor de 31 milions de dòlars nord-americans- proporcionats des del 2018.
  • Segons informes, 11 de les 16 empreses contractades per a la neteja no tenen experiència provada en descontaminació de petroli o àmbits relacionats.
  • HYPREP té múltiples conflictes d'interessos, atès que Shell segueix estant en les juntes rectores dels organismes encarregats de la neteja, i fins i tot té personal a HYPREP.

Les organitzacions reclamen una neteja ràpida i, en particular, demanen al govern de Nigèria que:

  • garanteixi els drets fonamentals del poble ogoni, entre ells el seu dret a l'aigua potable;
  • elabori i implementi una estratègia per abordar les causes fonamentals de la contaminació per petroli, amb la participació plena de les comunitats locals;
  • reforci HYPREP i en garanteixi el caràcter independent i transparent, sense la participació de Shell en les seves estructures de gestió i supervisió;
  • publiqui tota la informació relativa al projecte de neteja i els seus progressos.

A Shell li demanen que:

  • proporcioni una indemnització adequada a totes les comunitats afectades per neteges fallides o demorades dels vessis de petroli;
  • desmantelli tots els oleoductes envellits i danyats;
  • es comprometi a finançar la neteja d'Ogonilandia i la resta del delta del Níger fins a completar-la.

Als governs de països europeus on tenen la seva seu les empreses petrolieres que operen en el delta del Níger, els demanen que:

  • adoptin un canvi fonamental per anteposar la neteja d'Ogonilandia i la resta del delta del Níger als interessos de les empreses;
  • augmentin el compromís i suport al govern nigerià per garantir la implementació efectiva de les recomanacions del PNUMA, la vigilància independent de la indústria del petroli i una reparació efectiva per a les comunitats afectades;
  • estableixin sòlides normes internacionals sobre la responsabilitat de les empreses a l'estranger, com ara legislació de la UE que obligui a exercir la diligència deguda en matèria de drets humans i un tractat vinculant de l'ONU sobre empreses i drets humans.

Aquest any, Shell s'enfronta a una sèrie de batalles judicials europees per les seves activitats empresarials a Nigèria