Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sánchez opta pels interessos econòmics a costa dels drets humans en la política de venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Acció davant del Congrés dels Diputats, avui a Madrid, de les ONG que formen la campanya Armes Sota Control. Foto: Guillermo Sanz
Després de la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés sobre la venda d'armes a Aràbia Saudita
  • Anunci positiu que Espanya no ha venut res de nou. Però Sánchez no ha aclarit que faran amb totes les llicències pendents del govern de Mariano Rajoy.
  • L'enviament de les 400 bombes de precisió viola flagrantment el Tractat sobre Comerç d'Armes, contràriament al que ha afirmat la portaveu del PSOE.
És molt decebedor que, en la seva compareixença, Pedro Sánchez no hagi anunciat la suspensió de la venda d'armes a l'Aràbia Saudita que es puguin utilitzar en el conflicte del Iemen, tal com li han reclamat diversos grups parlamentaris.

El president del Govern espanyol no s'ha pronunciat sobre si promourà de maneraproactiva una possible posició comuna europea de cessament de la venda d'arma a l'Aràbia Saudita, reclamada per diversos grups parlamentaris. El Grup de Treball sobre Armes Convencionals del Consell Europeu es reuneix el 13 de novembre a Brussel·les i és una llàstima que l'Executiu no hagi anunciat quina postura adoptarà en aquesta reunió.

Sánchez ha afirmat que no queda cap contracte pendent, però sí que queden llicències aprovades pel Govern de Rajoy. Les ONG que conformen la campanya Armes Sota Control demanen al president Sánchez que digui públicament si revocarà les autoritzacions concedides pel Govern anterior del PP des de març de 2015, quan va començar el conflicte al Iemen, fins a 2017. En l'actualitat aquesta és la pitjor catàstrofe humanitària i s'ha situat a un pas de ser la principal crisi de fam dels darrers cent anys.

La "seguretat jurídica" dels contractes no és obstacle perquè se'n revoqui l'autorització si aquests són il·legals i quan es produeixin circumstàncies sobrevingudes,
com són les desenes de crims de guerra al Iemen àmpliament documentats per Nacions Unides.

Pedro Sánchez ha declarat que "aquest govern no ha venut res de nou", però no ha aclarit què farà si es plantegen noves sol·licituds d'exportació. Atès que les actes de la Junta Interministerial per al l Comerç i Control del Material de Defensa i Tecnologies de Doble Ús (JIMMDDU) són secretes, no es podrà saber si finalment s'autoritzen més llicències a l'Aràbia Saudita fins que el Govern publiqui el proper informe sobre venda d'armes.

El més preocupant de la compareixença ha estat escoltar la portaveu del grup parlamentari socialista, Adriana Lastra, declarar que el Govern espanyol no ha trobat motius per cancel·lar l'enviament de 400 bombes de precisió a l'Aràbia Saudita d'acord amb el Tractat sobre Comerç d'Armes. Amb aquesta decisió, el Govern de Sánchez corre el risc de ser còmplice de la comissió de crims de guerra a Iemen ja que viola flagrantment l'article 6 del Tractat sobre Comerç d'Armes que prohibeix la transferència d'armes quan un govern sap que les armes podrien utilitzar-se per cometre crims de guerra. Diversos informes d'Amnistia Internacional, Human Rights Watch, organitzacions iemenites de drets humans com Mwatana i la pròpia ONU han documentat l'ús d'aquest tipus de bombes de precisió en la comissió de desenes de presumptes crims de guerra.

Un anunci del president Sánchez, l'elaboració d'un protocol de verificació exposat de les exportacions d'armes, similar al dels EUA, Suïssa i Alemanya, és molt positiu a mig i llarg termini, però insuficient pel seu nul impacte immediat davant la major catàstrofe humanitària mundial. Aquesta mesura suposa una modificació del Reglament de la Llei 53/2007 i no entrarà en vigor fins ben entrat el 2019.

Representants de la campanya Armes Sota Control (Amnistia Internacional, Fundipau, Greenpeace i Oxfam Intermón) s'han concentrat aquest matí davant del Congrés dels Diputats
https://youtu.be/EFQ7OAhhMLs coincidint amb la compareixença del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez sobre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita.

Més informació

Amnistia Internacional, FundiPau, Oxfam Intermón i Greenpeace són les quatre ONG que impulsen la campanya Armes Sota Control a Espanya des de fa més de deu anys. Treballen en aliança per denunciar el risc que s'autoritzin exportacions d'armes a països en conflicte o que violen els drets humans i s'encarreguen de donar seguiment al desenvolupament de la llei i a la seva aplicació perquè suposi un veritable avanç en matèria de control i transparència.