Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: repressió absoluta de l'oposició abans de les eleccions de setembre

Manifestació a Moscou en suport de candidats independents després que les autoritats els impedissin registrar-se per a les eleccions de setembre / Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

En resposta a la detenció de cinc membres de l'oposició, entre els quals Aleksei Navalny, i als escorcolls domiciliaris i les investigacions penals efectuats contra vuit persones més, Oleg Kozlovsky, investigador d'Amnistia Internacional sobre Rússia, ha manifestat:

"Aquest flagrant i vergonyós intent de les autoritats russes d'intimidar l'oposició abans de les eleccions parlamentàries de setembre a Moscou ha d'acabar-se. Aleksei Navalny i quatre activistes més detinguts ahir són presos de consciència i han de ser posats en llibertat immediatament i sense condicions; convocar concentracions polítiques pacífiques no és delicte i no ha de sancionar-se mai.

"Però les detencions administratives no són l'única eina que utilitza el govern. Ahir mateix es van obrir investigacions penals contra un gran nombre d'activistes i candidats de l'oposició en aplicació d'un fosc article del Codi Penal. En les últimes 24 hores s'han escorcollat els domicilis de diverses persones que volien presentar-se a les eleccions i se les ha citat per interrogar-les. El missatge és clar: deixin d'alçar la veu".

"És indignant que les autoritats russes se sentin tan embravides com per impedir que se sentin les veus de l'oposició. Els drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica estan proclamats en el dret internacional dels drets humans i han de fer-se valer a tot arreu".

Informació complementària

El 24 de juliol, el líder opositor rus Aleksei Navalny va quedar sotmès a 30 dies de detenció administrativa per convocar pel 27 de juliol una concentració pacífica contra la decisió de les autoritats municipals de Moscou d'impedir les candidatures de l'oposició en les eleccions parlamentàries regionals de setembre. Es van dictar també ordres de detenció d'entre 8 i 30 dies contra quatre activistes més pel mateix motiu o per participar pacíficament en protestes.

El mateix dia, les autoritats van efectuar escorcolls als domicilis dels candidats de l'oposició Dmitry Gudkov i Ivan Zhdanov. Es van citar dis candidats més per interrogar-los. Se'ls va amenaçar d'acusar-los formalment del delicte de "violació del dret de vot i obstrucció del treball de les comissions electorals amb ús de violència" per haver participat en una concentració pacífica que va tenir lloc davant la seu de la Comissió Electoral de Moscou el 14 de juliol. Les citacions de candidats de l'oposició per interrogar-los han continuat fins avui.