Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: primera causa penal en aplicació de llei sobre "organitzacions indesitjables" marca nou nivell de repressió

Imatge: © Viktor Kotov

Les autoritats russes han utilitzat per primera vegada la repressiva llei sobre "organitzacions indesitjables" per obrir accions penals contra la defensora dels drets humans AnastasiaXevtxenko, que corre el risc de ser condemnada a sis anys de presó; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional.

Aquest matí, AnastasiaXevtxenko, coordinadora del moviment Rússia Oberta (OtkrytayaRossiya), ha estat acusada de "participació reiterada en les activitats d'una organització indesitjable". Fins ara, les infraccions d'aquesta Llei es castigaven acord amb el dret administratiu.

"En els darrers anys, les autoritats russes han ofegat i criminalitzat progressivament la dissidència. El moviment Rússia Oberta s'ha convertit en la víctima més recent d'aquesta repressió", ha afirmat MarieStruthers, directora d'Amnistia Internacional per a l'Europa Oriental i l'Àsia Central.

"Aquest nou precedent és molt preocupant: serà el primer judici d'una persona defensora dels drets humans segons el Codi Penal per presumpta cooperació amb 'organitzacions indesitjables'. És evident que les autoritats estan ampliant les seves eines per empresonar activistes i defensors dels drets humans; per tant, si aquesta pràctica esdevé generalitzada, tindrà conseqüències de gran abast sobre el dret a la llibertat d'expressió. Els últims dies la policia ha obert investigacions criminals i ha dut a terme batudes i detencions d'activistes de Rússia Oberta a tot el país".

Informació complementària


El 21 de gener, la policia va assaltar els habitatges de sis activistes de Rússia Oberta, a Rostov del Don (Rússia meridional) i Kazan (Rússia central). Es va obrir una investigació criminal sobre AnastasiaXevtxenko, coordinadora del moviment a Rostov del Don. Va ser la primera causa penal oberta en aplicació de l'article 284.1 del Codi Penal, que estableix que la infracció reiterada de la llei sobre "organitzacions indesitjables" és constitutiva de delicte.

El 17 de gener,LiyaMilushkina, coordinadora de Rússia Oberta a Pskov, i el seu marit, ArtyomMilushkin, van ser detinguts i acusats de vendre drogues, delicte punible amb fins a 20 anys de presó. Artyom, que també és activista polític, havia denunciat anteriorment que, durant la seva recent detenció al novembre, els policies l'havien amenaçat de posar-li drogues a sobre.

Amnistia Internacional ha entrevistat diverses persones relacionades amb els Milushkin i totes creuen que el procés penal contra el matrimoni es basa en càrrecs falsos. Amnistia Internacional ha documentat diversos casos de processament d'activistes a Rússia per càrrecs falsos relacionats amb drogues, com el del defensor de drets humans OyubTitiev, que està sent jutjat a Txetxènia.

El 18 de gener, la policia va emprendre accions penals contraYanaAntonova, coordinadora de Rússia Oberta a Krasnodar, per publicar un vídeo sobre l'escassetat de centres escolars a la regió. Va ser acusada de "participació en les activitats d'una organització indesitjable", que es considera falta administrativa quan es "comet" per primera vegada.