Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: llibertat per a activista empresonat per una acció de carrer satírica amb un maniquí de Putin

Гроза Перми/YouTube

El Tribunal de Krai de Perm celebrarà demà la vista del recurs d'Aleksandr Shabarchin, activista empresonat per un vídeo satíric en què es veu un maniquí de fabricació casolana del president Vladimir Putin. Amnistia Internacional demana la llibertat immediata i incondicional d'Aleksandr Shabarchin, així com l'anul·lació de la sentència condemnatòria imposada a la també activista Danila Vasiliev.

Aleksandr Shabarchin i Danila Vasiliev van ser detinguts al novembre de 2018 després de lligar amb cinta adhesiva un maniquí que portava una màscara del president Putin en un fanal del centre de la ciutat de Perm. El maniquí portava la paraula "mentider" escrita en el front i un cartell que deia "criminal de guerra". Més tard van pujar un vídeo a YouTube en el qual uns actors "interrogaven" el maniquí. A l'agost de 2020, Aleksandr Shabarchin va ser condemnat a dos anys de privació de llibertat en una colònia penitenciària i està empresonat des d'aquesta data; Danila Vasiliev, que era menor de 18 anys al moment de l'incident, va rebre una condemna condicional d'un any i un any de llibertat vigilada.

"Aleksandr Shabarchin és un activista pacífic que amb freqüència ha dirigit piquets i participat en actuacions de carrer per expressar la seva opinió sobre el govern rus. Encara que el vídeo que va publicar pugui haver estat ofensiu o molest per a algunes persones, la seva acció entra dins de l'àmbit del dret a la llibertat d'expressió, dret que Rússia s'ha compromès a respectar com a part en els tractats internacionals de drets humans", ha afirmat Natalia Prilutskaya, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Rússia.

"No va fer cap crida a la violència i la seva detenció és típica de la dura resposta de les autoritats russes a les crítiques. Aleksandr Shabarchin és un pres de consciència, empresonat únicament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, i ha de ser posat immediatament en llibertat incondicional. També s'ha d'anul·lar la sentència condemnatòria de Danila Vasiliev".

Aleksandr Shabarchin i Danila Vasiliev van ser declarats culpables de "violació premeditada de l'ordre públic comesa per un grup de persones" en aplicació d'un article de redacció poc precisa del Codi Penal rus que s'havia utilitzat amb anterioritat per enjudiciar i empresonar les membres del grup de música punk feminista Pussy Riot.

"Aquests activistes són els últims a caure víctimes de l'abús que fan les autoritats russes d'unes lleis de redacció imprecisa amb la finalitat de silenciar els qui les critiquen. Aquesta condemna injusta ha de ser anul·lada i tots dos joves han de poder continuar amb el seu activisme pacífic sense por de la persecució", va concloure Natalia Prilutskaya.