Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Les autoritats utilitzen una absurda 'vista' per sorpresa per mantenir Navalni empresonat

REUTERS/Polina Ivanova

Davant la notícia que el destacat activista de l'oposició russa Aleksei Navalni complirà 30 dies de presó preventiva després d'una vista judicial sense precedents celebrada a la comissaria de policia on està detingut des de la seva arribada al país des de Berlín, Natalia Zviagina, directora de l'oficina d'Amnistia Internacional a Moscou, ha manifestat:

"La vista celebrada avui és una burla de la justícia. Les autoritats no només han tingut la descaradura de portar una autoritat judicial a la comissaria de policia perquè dictés resolució sobre la detenció d'Aleksei Navalni, sinó que a més li han negat l'accés a l'advocat fins a l'últim moment. No hi havia mitjans independents ni ciutadans corrents que poguessin ser testimonis d'aquesta absurda vista; no obstant això, la sala estava plena de representants de la premsa afí al govern per aparentar que es tractava d'un procés transparent.
 

Aquesta absurda posada en escena demostra que les autoritats russes estan desesperades per silenciar Aleksei Navalny. En previsió del retorn de Navalny a Rússia, les autoritats van desplegar una gran força policial a l'aeroport de Vnukovo per interceptar i detenir qui simplement anés a rebre'l, i així mateix van autoritzar el tancament de l'aeroport, el desviament per sorpresa del seu vol a l'aeroport de Sheremetievo, el bloqueig de les carreteres que hi conduïen i, finalment, la detenció de Navalny en el control de fronteres.

No és una conducta apropiada per a un govern que respecta els drets humans; més aviat sembla l'argument d'una superproducció d'Hollywood. Les autoritats russes han d'alliberar immediatament Navalny i almenys 12 dels seus seguidors que han estat detinguts avui quan protestaven per la seva detenció. Són tots presos de consciència, culpables únicament d'exercir del seu dret a la llibertat d'expressió".

Informació complementària

El 18 de gener, el tribunal municipal de Khimki va resoldre que Aleksei Navalny havia de romandre 30 dies a la presó preventiva abans del seu judici per "múltiples violacions dels termes de la seva llibertat condicional", per la seva condemna en un judici anterior de motivació política. La vista es va celebrar a la comissaria de policia on havia estat conduït Navalny després de la seva detenció a l'Aeroport Internacional de Moscou-Sheremetievo la tarda anterior.

La representació lletrada de Navalny no va tenir accés a ell fins un minut abans de començar la vista a la comissaria de policia. Es va permetre l'entrada de cadenes de televisió estatals a la comissaria, mentre que periodistes de nombrosos mitjans de comunicació independents i seguidors de Navalny van haver de quedar-se a l'exterior, a 20 graus sota zero.