Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: la policia ha de deixar en llibertat manifestants pacífics detinguts durant repressió violenta

Foto: Valery Sharifulin/TASS

En reacció als incidents d'ús excessiu de la força per part de la policia moscovita durant la concentració majoritàriament ment pacífica en suport a les eleccions lliures, Amnistia Internacional ha exigit la posada en llibertat immediata de líders d'oposició i manifestants pacífics.

"Avui les autoritats russes han caigut més baix que mai en imposar mesures de seguretat similars a les del dret militar, bloquejant l'accés als carrers principals de Moscou i tancant negocis abans de la concentració, malgrat l'absència d'informes creïbles de possible violència. L'accés a Internet al centre de la ciutat va ser intermitent durant el dia. L'afany per silenciar veus opositores va assolir nivells absurds quan la policia va detenir preventivament els líders de la protesta quan es dirigien a la concentració", ha denunciat Natalia Zviagina, directora de l'oficina d'Amnistia Internacional a Rússia.

"Malgrat que s'han denunciat incidents violents aïllats per part d'alguns manifestants, la protesta de Moscou va ser majoritàriament pacífica: els mateixos participants corejaven: "És una concentració pacífica". Representants d'Amnistia Internacional van presenciar diversos casos d'ús indiscriminat de la força per la policia, que va llençar a terra manifestants i els va colpejar amb porres. En un incident particularment alarmant, hores abans de l'inici de la concentració la policia va detenir davant de l'Ajuntament de Moscou un home que havia sortit a córrer; més tard els mitjans de comunicació van informar que li havien trencat una cama.

"Exigim a les autoritats russes una investigació immediata, completa i efectiva d'aquests incidents i que garanteixin que les víctimes de violència policial obtenen reparació en tribunals competents. Totes les persones que es manifestaven pacíficament han de quedar en llibertat immediatament; ningú ha d'anar a presó simplement per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica".

Informació complementària

El 27 de juliol, es van detenir més de 770 persones que participaven en concentracions de protesta prohibides per les autoritats municipals de Moscou. A les 8 del vespre el nombre de detencions continuava augmentant. Milers de persones van sortir al carrer per exigir el registre de les candidatures de l'oposició -que havien estat prohibides- a les eleccions parlamentàries regionals de Moscou al setembre.

Es van detenir preventivament la majoria dels candidats convocants de la protesta, entre els quals Ilya Yashin, cap del districte municipal moscovita de Krasnoselsky (detingut després de ser interrogat i escorcollar casa seva la nit abans); Dmitry Gudkov, exmembre de la Cambra baixa del Parlament rus (Duma) (detingut quan es dirigia amb cotxe a Moscou), i la diputada municipal Yulia Galiamina, detinguda en sortir de casa una amiga on s'amagava.