Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: la llibertat condicional d'Oleg Titiev, una mesura positiva però encara sense justícia

Fotografia: AP Photo / Musa Sadulayev

Davant la notícia que el Tribunal Municipal de Shalí (Txetxènia) ha concedit la llibertat condicional al defensor dels drets humans Oyub Titiev després de gairebé un any i mitjà de reclusió, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha manifestat:

"Portem demanant l'alliberament immediat i incondicional d'Oyub Titiev des que va ser detingut. El propòsit real del seu enjudiciament per càrrecs falsos era impedir-li realitzar la seva feina legítima com a defensor dels drets humans".

Malgrat els indicis aclaparants que els càrrecs en contra seu eren falsos, les autoritats de Txetxènia van abusar àmpliament del sistema de justícia per condemnar un innocent. Avui, el tribunal ha decidit almenys corregir parcialment la injustícia manifesta ordenant la llibertat d'Oyub en el termini de deu dies.

Però, perquè prevalgui la justícia, Oyub Titiev ha de veure anul·lada la sentència condemnatòria i ha de tenir accés a una reparació efectiva, inclosa indemnització, pel seu empresonament il·legítim. Alhora,demanem a les autoritats russes que garanteixin un entorn segur i propici per als defensors i defensores dels drets humans a Txetxènia i altres parts de Rússia.

Aquesta decisió s'ha adoptat uns dies després que el destacat periodista d'investigació rus Ivan Golunov fos detingut i acusat de subministrar drogues, entre denúncies que li havien tendit un parany, reclòs en règim d'incomunicació i copejat sota custòdia. Actualment es troba sota arrest domiciliari, i demanem que s'investiguin immediatament les seves acusacions contra les autoritats.

Informació complementària

El 9 de gener de 2018, Oyub Titiev, director de l'oficina del Centre de Drets Humans Memorial a Txetxènia, va ser interceptat per la policia quan anava en el seu cotxe, i va estar diverses hores reclòs en règim d'incomunicació. Les autoritats txetxenes van afirmar posteriorment que s'havien "descobert" drogues en el seu vehicle. Titiev va negar les acusacions i va insistir que les drogues havien estat col·locades per la policia.

Va ser condemnat a quatre anys en una colònia penitenciària per "possessió de drogues" (article 228.2 del Codi Penal rus) pel Tribunal Municipal de Shalí (Txetxènia) el 18 de març de 2019. Amb anterioritat a la sentència, va passar un any i dos mesos en preso provisional.

Amnistia Internacional considerava Oyub Titiev un pres de consciència, empresonat únicament per la seva feina en defensa de les víctimes d'abusos contra els drets humans a Txetxènia.