Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: investigador d'Amnistia segrestat i sotmès a simulacres d'execució a Ingúixia

Oleg, col·laborador d'Amnistia Internacional, estava treballant com a observador de les manifestacions a Ingúixia. Foto: Third Party /Third Party

Un enviat d'Amnistia Internacional com a observador de les manifestacions a Magàs, capital d'Ingúixia va ser segrestat, colpejat i sotmès a terribles simulacres d'execució per uns homes que van afirmar ser membres dels serveis de seguretat.

Oleg Kozlovsky, ciutadà rus que treballa com a investigador per a Amnistia Internacional, va arribar a Magàs el 5 d'octubre per realitzar tasques d'observació de les manifestacions pacífiques que allà es desenvolupaven contra l'acord fronterer signat recentment pels dirigents d' Ingúixia i Txetxènia.

La nit del 6 d'octubre, un home va enganyar Oleg dient-li que era representant dels organitzadors de les protestes perquè pugés al seu vehicle. Van portar-lo a un lloc als afores de la ciutat, i allà el van despullar, amenaçar, colpejar i insultar durant dues hores de malson.

"Em van posar una pistola en el cap i em van dir que em matarien. Els homes es van identificar com a agents del Centre de Combat de l'Extremisme local, un cos especial de la policia. Van exigir saber els noms dels meus contactes a Ingúixia i em van amenaçar amb matar a la meva dona i fills si denunciava el que havia passat", ha explicat Oleg Kozlovsky.

"Però no aconseguiran el meu silenci per la força. És fonamental que el món conegui els perills que pateixen a Rússia els defensors i defensores dels drets humans".

El malson d'Oleg va començar cap a les 9 de la nit, quan un home va trucar a la porta de la seva habitació a l'hotel i va dir que un dels organitzadors de la protesta volia entrevistar-se amb ell. Després va conduir Oleg fins a un automòbil que esperava a la cantonada i li va dir que pugés. Quan Oleg ho va fer, van entrar també en el vehicle dos homes emmascarats, un dels quals li va exigir que apagués el telèfon mòbil mentre l'altre li donava un cop de puny a la cara.

Els homes van mantenir Oleg amb el cap baix perquè no se'l veiés per la finestreta mentre es dirigien en el vehicle cap a un lloc als afores. Allà, van obligar-lo a despullar-se i van amenaçar de disparar-lo si intentava escapar. Van exigir que els digués qui era, què feia a Magàs i per a qui treballava, i després van tractar d'obligar-lo a convertir-se en informant.

Li van donar diversos cops de puny, trencant-li una costella, i van sotmetre'l a dos simulacres d'execució, en els quals el van obligar a tombar-se cap per avall a terra i li van posar un arma en el clatell mentre deien que el matarien. La segona vegada li van dir que resés. A més, li van fer fotos despullat i van amenaçar de publicar-les si explicava el que havia passat.

Quan van veure que no podien obligar-lo a ser el seu informant, li van confiscar el telèfon mòbil i la càmera i després el van portar fins a la veïna república d'Ossètia del Nord i van deixar-lo en llibertat prop de l'aeroport. Abans de deixar-lo en llibertat, un dels homes li va dir: "No tornis mai i no escriguis porqueria sobre Ingúixia".

"Va ser un acte violent, pertorbador i terrible. Però les autoritats han de saber que no ens deixarem acovardir ni intimidar per uns homes que s'amaguen rere unes màscares. Hem presentat una denúncia formal a les autoritats russes", ha afirmat Marie Struthers, directora regional d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i l'Àsia Central.

"Oleg va ser segrestat davant del personal de l'hotel i de les càmeres de vigilància, un dia en el qual hi havia una forta presència policial als carrers de Magàs. Les persones responsables d'aquest atac covard han de ser trobades i portades davant la justícia sense demora".