Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia i Ucraïna: el cineasta Oleg Sentsov i altres persones, alliberades en un intercanvi de presos

En resposta a la notícia que el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov i diverses desenes de persones detingudes més han estat posades en llibertat en un intercanvi  de presos entre Rússia i Ucraïna, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha afirmat:

"Oleg Sentsov i moltes altres persones empresonades després de l'ocupació i annexió il·legal de Crimea per Rússia són simples víctimes d'una persecució per motius polítics i mai no haurien d'haver estat a la presó. Encara que és un alleujament que ja estiguin en llibertat, és una farsa que les utilitzin com a moneda de canvi en acords polítics".

"El conflicte a l'est d'Ucraïna va suposar l'obertura d'un nou i tràgic capítol per als drets humans en el país i fora d'Ucraïna. Després de ser detingut, traslladat il·legalment a Rússia i jutjat per un tribunal militar en un el seu judici plagat d'irregularitats, Oleg Sentsov ha passat més de sis anys entre reixes.

"Les autoritats russes es van negar a reconèixer la seva ciutadania ucraïnesa, se'l van emportar a 3.000 quilòmetres de la seva família i de la seva nativa Crimea a la colònia penitenciària de Labytnangi, en l'extrem septentrional de Rússia".

"Cap persona ha de ser processada i empresonada només per motius polítics; exigim justícia per a totes les persones encara preses que han estat sotmeses a aquests judicis per motius polítics, les que han estat empresonades únicament per exercir els seus drets humans han de quedar immediatament en llibertat sense condicions."

Informació complementària

El 7 de setembre, Rússia i Ucraïna van realitzar l'intercanvi de 70 persones que estaven preses en tots dos països. Entre aquestes, els 24 mariners ucraïnesos capturats davant les costes de Crimea l'any passat i el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov. El 2015, Oleg va ser condemnat a 20 anys de presó després de ser declarat culpable de "terrorisme" en un judici injust. Oleg havia expressat la seva oposició a l'ocupació russa de Crimea.