Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia i Ucraïna: el cineasta Oleg Sentsov i altres persones, alliberades en un intercanvi de presos

En resposta a la notícia que el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov i diverses desenes de persones detingudes més han estat posades en llibertat en un intercanvi  de presos entre Rússia i Ucraïna, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha afirmat:

"Oleg Sentsov i moltes altres persones empresonades després de l'ocupació i annexió il·legal de Crimea per Rússia són simples víctimes d'una persecució per motius polítics i mai no haurien d'haver estat a la presó. Encara que és un alleujament que ja estiguin en llibertat, és una farsa que les utilitzin com a moneda de canvi en acords polítics".

"El conflicte a l'est d'Ucraïna va suposar l'obertura d'un nou i tràgic capítol per als drets humans en el país i fora d'Ucraïna. Després de ser detingut, traslladat il·legalment a Rússia i jutjat per un tribunal militar en un el seu judici plagat d'irregularitats, Oleg Sentsov ha passat més de sis anys entre reixes.

"Les autoritats russes es van negar a reconèixer la seva ciutadania ucraïnesa, se'l van emportar a 3.000 quilòmetres de la seva família i de la seva nativa Crimea a la colònia penitenciària de Labytnangi, en l'extrem septentrional de Rússia".

"Cap persona ha de ser processada i empresonada només per motius polítics; exigim justícia per a totes les persones encara preses que han estat sotmeses a aquests judicis per motius polítics, les que han estat empresonades únicament per exercir els seus drets humans han de quedar immediatament en llibertat sense condicions."

Informació complementària

El 7 de setembre, Rússia i Ucraïna van realitzar l'intercanvi de 70 persones que estaven preses en tots dos països. Entre aquestes, els 24 mariners ucraïnesos capturats davant les costes de Crimea l'any passat i el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov. El 2015, Oleg va ser condemnat a 20 anys de presó després de ser declarat culpable de "terrorisme" en un judici injust. Oleg havia expressat la seva oposició a l'ocupació russa de Crimea.