Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: el Kremlin ha d'explicar l'ús d'un agent neurotòxic per enverinar l'opositor Aleksei Navalny

Foto: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

"El fet que les autoritats russes no investiguin l'enverinament del líder de l'oposició Aleksei Navalny serà una flagrant violació del dret a la vida d'aquest", ha declarat Amnistia Internacional davant la conclusió de les autoritats alemanyes que Navalny va ser enverinat amb un agent neurotòxic de la família Novichok. Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:

"Les autoritats russes han d'obrir immediatament una investigació sobre l'ús aparent d'un arma química prohibida per enverinar un líder de l'oposició. No fer-ho reforçarà les sospites de la implicació d'alts càrrecs russos en aquest delicte o en el seu encobriment".

"Les autoritats russes neguen la seva implicació en la temptativa d'assassinat de Navalny, destacat detractor del govern, però fins ara no han abordat les conseqüències de la conclusió que ha estat enverinat amb un agent químic. El 2017, les autoritats russes van declarar que havien destruït tot el seu arsenal d'armes químiques. Si això és cert, cal preguntar-se si el govern rus n'ha perdut el control fins al punt que es poden produir i distribuir lliurement agents químics en el seu territori".

"L'única conclusió alternativa possible és que les autoritats russes han enganyat la comunitat internacional i en realitat segueixen en possessió d'armes químiques i les usen per eliminar rivals polítics. Ambdues possibilitats són deplorables i el Kremlin ha d'oferir respostes. El món ha de conèixer la veritat sobre aquest descarat atemptat contra la vida d'un líder rus de l'oposició".

Informació complementària

El 2 de setembre, el govern alemany va anunciar que les proves realitzades per un laboratori militar alemany mostraven que el líder rus de l'oposició Aleksei Navalny va ser enverinat amb un agent neurotòxic, Novichok. El 22 d'agost, Navalny havia estat traslladat a l'hospital Charité de Berlín davant la insistència de la seva família.

Aleksei Navalny va perdre el coneixement quan volava des de Tomsk (Sibèria) a Moscou el 20 d'agost. Està en coma i inconscient des d'aquesta data. Quan va ser tractat a Rússia, els professionals de la medicina van dir que no hi havia rastres de verí en el seu cos, afirmació que segueixen avalant les autoritats russes.