Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: dos anys després de la 'purga gai' de Txetxènia, les víctimes encara busquen justícia

© AI

Dos anys després de la violenta "purga gai" de Txetxènia, les autoritats russes segueixen sense proporcionar justícia a les víctimes, segons denuncia Amnistia Internacional.

En una onada de repressió revelada el 2017, desenes d'homes van ser segrestats, torturats i assassinats per la seva orientació sexual o la seva presumpta orientació sexual. Fins al moment, ningú no ha respost encara per aquests crims.

"Les autoritats russes s'han mostrat còmplices en crims atroços comesos a Txetxènia contra persones considerades gais o lesbianes", ha manifestat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a l'Europa Oriental i l'Àsia Central."Dos anys després que els informes sobre una "purga gai" commoguessin al món, és clar que els responsables no han estat castigats, a causa de l'homofòbia promoguda per l'Estat i la impunitat per violacions de drets humans comeses a Txetxènia".

Mentrestant, les autoritats tampoc han ofert protecció efectiva al defensor dels drets LGBTI Igor Kochetkov, figura destacada en la investigació pública de la violenta repressió, qui recentment ha rebut amenaces de mort.

El 29 de gener d'aquest any es va distribuir àmpliament a les xarxes socials un vídeo que contenia insults i una amenaça de mort contra Igor Kochetkov. Quan Igor Kochetkov va presentar una denúncia formal contra l'autor d'aquest vídeo, la policia es va limitar a suggerir que "la propera vegada el defensor dels drets humans hauria de trucar a un telèfon d'emergències". Fins al moment, la policia no ha obert cap investigació oficial.

"El menyspreu flagrant cap a les vides humanes i la dignitat ha aconseguit un nou mínim mentre les autoritats no han actuat diligentment en la realització d'una investigació exhaustiva sobre les amenaces de mort enviades al director executiu de la Xarxa LGBTI Russa, Igor Kochetkov".

"No obstant això, en un excepcional gir positiu, la setmana passada un tribunal de Sant Petersburg va resoldre que la inacció policial en aquest cas era il·legal. Instem les autoritats russes a implementar sense demora la resolució del tribunal i a dur a terme una investigació exhaustiva i efectiva sobre les amenaces de mort contra Igor Kochetkov i sobre els crims comesos a la República Txetxena que ha tret a la llum la Xarxa LGBT Russa".

Informació complementària

A l'abril de 2017, el periòdic Novaya Gazeta va treure a la llum una terrible onada de repressió a Txetxènia en la qual desenes d'homes van ser segrestats, torturats i assassinats. La inacció de les autoritats russes per proporcionar justícia a aquestes víctimes va desfermar una altra onada de crims homòfobs a Txetxènia el 2018. El gener de 2019 es creia que almenys dues persones havien mort a conseqüència de tortura en aquesta onada de repressió.