Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Rússia: detenció alarmant de destacat periodista d'investigació que denuncia haver estat colpejat

Natalia Vlasova / Facebook

En resposta a la notícia que el destacat periodista rus d'investigació Ivan Golunov va ser detingut i acusat de possessió de drogues, i davant la denúncia que van mantenir-lo incomunicat i van colpejar-lo sota custòdia, Natalia Zviagina, directora de l'oficina d'Amnistia Internacional a Moscou, ha declarat:

"Les circumstàncies de la detenció d'Ivan Golunov semblen dubtoses i segueixen un patró desoladorament familiar: un periodista rus que ha criticat les autoritats és detingut per homes vestits de civil, se li nega la possibilitat de veure al seu advocat, denuncia haver estat colpejat i posteriorment presenta lesions. És un cas pràcticament calcat del recent exemple del destacat crític i defensor dels drets humans txetxè, Oyub Titiev.

"Tot indica que les autoritats col·loquen droga entre les pertinences de les persones que tenen en el punt de mira perquè les condemnin a presó i així silenciar-les. Ivan Golunov és un destacat periodista crític, les investigacions del qual sobre la corrupció governamental no van ser gaire ben acceptades per les autoritats russes, i ara sembla que ho està pagant".

"Les denúncies de Golunov que la policia va colpejar-lo i va mantenir-lo en règim d'incomunicació han d'investigar-se sense demora. Seguirem el cas molt de prop".

Informació complementària

Ivan Golunov treballa per al diari digital Meduza, amb seu a Riga (Letònia). En els últims anys, ha investigat per a aquesta publicació la corrupció en compra pública, el sector immobiliari i els serveis fúnebres russos.

Golunov va ser detingut dijous 6 de juny a Moscou, aproximadament a les 14.30h, encara que la policia inicialment va explicar que la detenció havia estat el 7 de juny. Segons el seu advocat, la policia va mantenir-lo incomunicat 12 horesi va colpejar-lo repetidament.

Ha estat acusat de "intent de producció, distribució o transferència il·legal de drogues", pel que sembla després de trobar una substància desconeguda a la bossa i a casa seva. Si fos declarat culpable, podria ser condemnat a una pena de fins a 8 anys de presó.