Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: cal investigar exhaustivament el presumpte enverinament del dirigent de l'oposició Aleksei Navalny

Foto: Aleksei Navalny / Facebook

Amnistia Internacional demana a les autoritats russes que investiguin plenament les circumstàncies de l'inesperat i crític empitjorament de la salut del dirigent de l'oposició Aleksei Navalny i permetin que siguin mèdics de la confiança de la seva família els que el diagnostiquin i atenguin. El polític va haver de ser ingressat en la unitat de vigilància intensiva d'un hospital a Omsk, Sibèria, quan es dirigia de Tomsk a Moscou.

"L'administració de l'hospital ha de facilitar accés ple a la informació sobre el seu tractament a la seva família i als metges que aquesta triï. S'ha tingut notícia ja que no s'ha permès al metge triat per la família veure els resultats de les proves realitzades ni se li ha informat del tractament que s'està administrant. Donades les suposicions sobre un possible enverinament, aquest fet no fa més que augmentar les sospites", ha afirmat Natalia Zvyagina, directora de l'oficina d'Amnistia Internacional a Moscou.

"Donades les greus denúncies que s'han formulat sobre la causa de la malaltia d'Aleksei Navalny, ha d'obrir-se amb promptitud una investigació independent sobre les circumstàncies de la seva hospitalització. Si es demostra que hi ha hagut intenció criminal, els qui hagin comès o ordenat cometre tal delicte han de comparèixer davant la justícia".

"El que li ha passat a Navalny s'assembla indiscutiblement al que els ha passat a altres persones que es mostraven també molt crítiques amb les autoritats russes, com el polític Vladimir Kara-Murza, fill, i Pyotr Verzilov, productor del grup punk Pussy Riot. El mateix Aleksei Navalny va caure greument malalt quan va estar sotmès a detenció administrativa fa un any. Cap d'aquests incidents s'ha investigat".

Informació complementària

Vladimir Kara-Murza, fill, periodista i polític rus que buscava suports a Estats Units i la Unió Europea perquè s'imposessin sancions personals a l'entorn del president Vladimir Putin, va ser hospitalitzat dues vegades, al maig de 2015 i febrer de 2017, amb símptomes d'enverinament greu. Els metges van indicar que la causa de l'enverinament era "l'efecte tòxic d'una substància no identificada".

Els metges que atenien Pyotr Verzilov en la clínica Charité de Berlín, on havien portat a l'activista perquè rebés tractament després del seu presumpte enverinament al setembre de 2018, van arribar a la conclusió que la causa del seu estat podria ser una substància introduïda en el seu cos. Tampoc no van poder determinar quina substància era.

El 28 de juliol de 2019, Aleksei Navalny va ser portat a l'hospital des del centre on es trobava sotmès a detenció administrativa per haver organitzat protestes pacífiques. Les autoritats van afirmar que la causa de la seva mal estat de salut era una reacció al·lèrgica, però el polític creia que l'havien enverinat. No es té notícia que s'hagi obert una investigació sobre les circumstàncies d'aquest succés.