Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Aleksei Navalni, pres de consciència després de ser detingut en arribar a Moscou

© REUTERS/Polina Ivanova

Les autoritats russes han de posar en llibertat immediatament i sense condicions al destacat crític del Kremlin, Aleksei Navalni, detingut minuts després d'arribar a l'aeroport Sheremetyevo procedent de Berlín, ha manifestat avui Amnistia Internacional. Navalni havia estat recuperant-se a la capital alemanya del seu enverinament a Sibèria a l'agost.

"La detenció d'Aleksei Navalni és una prova més que les autoritats russes miren de silenciar-ho, i no fa més que subratllar la necessitat d'investigar la denúncia que va ser enverinat per agents estatals seguint ordres de les més altes esferes", ha dit Natalia Zviagina, directora de l'oficina d'Amnistia Internacional a Moscou.

"Les autoritats russes han emprès una campanya implacable contra Navalni. Mentre es recuperava a Alemanya, el Servei Federal Penitenciari de Rússia va exigir que es presentés immediatament davant un funcionari de llibertat condicional o en cas contrari seria empresonat per violar la pena no privativa de llibertat que se li havia imposat per càrrecs de motivació política. Ara acaba de ser detingut "per múltiples violacions de la seva llibertat condicional".

"Les autoritats van enfocar l'arribada d'Aleksei Navalni com una autèntica operació de seguretat, desplegant a l'aeroport de Vnukovo centenars de policies, que van arrestar i van expulsar els simpatitzants que esperaven l'activista, a una temperatura de -20°C, i ni tan sols van dubtar a desviar el vol a un altre aeroport, el de Sheremetyevo".

"Tots els simpatitzants de Navalni i els periodistes arrestats a l'aeroport Vnukovo de Moscou han de quedar immediatament en llibertat incondicional. El seu únic delicte ha estat voler rebre Aleksei Navalni o cobrir informativament la seva arribada a Rússia".

Aleksei Navalni ha estat privat de la seva llibertat pel seu activisme polític pacífic i l'exercici de la seva llibertat d'expressió. Amnistia Internacional el considera pres de consciència i demana la seva posada en llibertat immediata i incondicional. L'organització reitera la seva crida a les autoritats russes perquè obrin una investigació penal sobre l'enverinament de Navalni i garanteixin que totes les persones responsables són posades a disposició de la justícia en procediments judicials justos. Les autoritats russes han de posar fi a la campanya d'intimidació i persecució política contra els qui les critiquen, inclòs personal i simpatitzants de la Fundació Anticorrupció de Navalni.

Informació complementària

Popular activista polític, fundador de la Fundació Anticorrupció i autor de nombroses investigacions que posen al descobert la corrupció existent entre els alts càrrecs i les figures polítiques de Rússia, Aleksei Navalni va sobreviure de miracle el 20 d'agost de 2020 al que posteriorment es va confirmar com un enverinament amb un agent neurotòxic de la família Novichok.

En els últims anys, Navalni ha estat jutjat i declarat culpable en dues causes penals diferents, ambdues obertes per motius polítics. El 29 de desembre, el Comitè d'Investigació rus va presentar nous càrrecs contra Navalni, acusant-ho de desfalcar 356 milions de rubles (4,9 milions de dòlars nord-americans) de donacions a la Fundació Anticorrupció i altres organitzacions sense ànim de lucre vinculades.