Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

República Democràtica del Congo

  • La RDC ha de deixar de perseguir a defensors i defensores dels drets humans
Londres.- Amnistia Internacional ha demanat avui al govern de la República Democràtica del Congo que protegeixi als defensors dels drets humans, que continuen sent detinguts arbitràriament per les forces de seguretat i rebent un alarmant nombre d'amenaces de mort.

A l'informe Human Rights Defenders under attack in the Democratic Republic of Congo, Amnistia Internacional documenta la persecució que pateixen vuit destacats defensors dels drets humans de la República Democràtica del Congo, assetjament que l'organització tem que vagi en augment fins a les eleccions presidencials i nacionals de 2011.

“El govern de la República Democràtica del Congo ha de fer valer el dret a la llibertat d'expressió i garantir que els defensors congolesos de drets humans estan protegits contra les amenaces, la detenció arbitrària i les agressions”, ha manifestat Andrew Philip, investigador d'Amnistia Internacional sobre la República Democràtica del Congo. “A molts defensors dels drets humans se’ls ha detingut simplement per defensar-ne a uns altres."

Golden Misabiko, president de la secció de Katanga d'una organització nacional de drets humans, va ser detingut per l'Agència Nacional d'Informació el juliol de 2009, després que la seva organització publiqués un informe en el qual es denunciava la implicació de funcionaris de les forces de seguretat de l'Estat en activitats il·legals d'extracció d'urani altament radioactiu i altres minerals en la mina de Shinkolobwe, província de Katanga.

Després de gairebé un mes de reclusió, Golden Misabiko va ser condemnat a un any de presó amb una suspensió de vuit mesos després de ser declarat culpable de “publicació d'informació falsa”, sentència condemnatòria que els seus advocats demanen que s'anul·li. Golden Misabiko va sofrir forts mals de panxa, amb vòmits persistents i un trauma psicològic provocat per les seves terribles condicions de reclusió. A causa d’aquestes es veia obligat a pagar els guàrdies perquè el deixessin dormir sobre un tros de cartró fora de la cel·la i evitar així la brutícia i l'amuntegament imperants en aquesta.

Robert Ilunga, defensor dels drets comunitaris i president d'una ONG de drets humans de Kinshasa, va ser detingut per l'Agència Nacional d'Informació i reclòs en règim d'incomunicació el setembre de 2009. La seva ONG acabava de publicar un comunicat de premsa en el qual es denunciaven les dures condicions laborals dels treballadors d'una empresa de preparació de grava de Kasangulu, província de Bas-Congo.

L'Agència Nacional d'Informació, especialment, sol retenir, recloure i intimidar a treballadors d'organitzacions de drets humans de la República Democràtica del Congo. Amnistia Internacional rep amb regularitat informes sobre tortura i altres maltractaments infligits en els centres de detenció d’aquesta institució.

“Els defensors de drets humans de la República Democràtica del Congo exerceixen una funció decisiva a l'hora de cridar l'atenció sobre els abusos contra els drets humans, però la intensificació de la fustigació de què són objecte fa que els resulti cada vegada més difícil realitzar el seu important treball”, ha explicat Andrew Philip.

Els líders de quatre organitzacions de drets humans amb seu a la ciutat sud-oriental de Lubumbashi, província de Kananga, reben missatges SMS anònims i cada vegada més sinistres des que a mitjans de setembre de 2009 van dirigir una campanya local en suport de Golden Misabiko, que estava detingut en aquell moment.

“No sé fins quan podré suportar la tensió i el sofriment mental que causen aquestes amenaces. Tots els dies he de lluitar contra la temptació de tornar a portar una vida normal amb la meva família, perquè em nego a què m'intimidin perquè deixi de fer el meu treball", ha explicat un defensor dels drets humans a Amnistia Internacional.

Grégoire Mulamba, un dels quatre líders que va fer campanya en favor de Golden Misabiko, va ser segrestat el 18 d'octubre de 2009 quan tornava a casa de la feina. El taxi que el portava es va desviar de sobte del camí habitual i, en dirigir-se ell al conductor per preguntar-li el motiu, un altre passatger li va posar un arma en les costelles i li va embenar els ulls. Quan el vehicle es va aturar 20 minuts després, Grégoire Mulamba va pensar que l’anaven a matar, però el van deixar abandonat en un cementiri a les afores de Lubumbashi.

Els altres tres líders, Timothee Mbuya, Emmanuel Umpula i Dominique Munongo, van fugir de Lubumbashi a finals de setembre de 2009 perquè temien per la seva vida, però van tornar a l'octubre per continuar amb el seu treball de defensa dels drets humans malgrat l'augment de les amenaces de mort.

Segons han explicat defensors congolesos dels drets humans a Amnistia Internacional, les detencions i l’assetjament contra ells van augmentar abastament al llarg del 2009, i els observadors de l'ONU al país han confirmat aquesta informació.
Diversos Estats van expressar la seva preocupació per la situació dels defensors dels drets humans de la República Democràtica del Congo. També van formular recomanacions al govern congolès quan el país es va sotmetre a l'examen periòdic universal de l'ONU a Ginebra el desembre de 2009.

L'examen periòdic universal oferí al Consell de Drets Humans de l'ONU l'oportunitat d'examinar l'historial de tots els Estats membres en matèria de drets humans. Cada país se sotmet a examen cada quatre anys amb la finalitat de garantir que compleix amb totes les seves obligacions en relació amb els drets humans.

La República Democràtica del Congo posteriorment ha indicat que està d'acord amb la recomanació de l'examen periòdic universal de prendre noves mesures per protegir els drets dels defensors de drets humans, garantir que es duen a terme de manera efectiva investigacions i enjudiciaments pels delictes i violacions de drets humans comeses contra els defensors i periodistes i aprovar un marc jurídic efectiu per a la protecció dels activistes dels drets humans d'acord amb la Declaració sobre els Defensors dels Drets Humans.

Amnistia Internacional insta al govern a emprendre amb promptitud aquests canvis en la llei i en la pràctica.   /// FI