Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Regne Unit: la vista sobre l'extradició d'Assange, prova de foc per a la justícia britànica i la nord-americana

Manifestacions contra l'extradició de Julian Assange an Londres. 22 de febrer de 2020. Foto: REUTERS/Peter Nicholls

"Les autoritats nord-americanes han de retirar tots els càrrecs formulats contra Julian Assange per les seves publicacions i les autoritats britàniques han de rebutjar la corresponent sol·licitud d'extradició dels Estats Units", ha declarat avui Amnistia Internacional. La vista sobre l'extradició de Julian Assange es reprèn avui i s'espera que s'allargui diverses setmanes.

En aquesta vista es decidirà la sol·licitud de l'administració Trump d'extradir Julian Assange als Estats Units, on podria ser condemnat a un màxim de 175 anys de presó per publicar materials que documenten possibles crims de guerra comesos per les forces armades nord-americanes.

"Aquesta vista és el més recent i preocupant assalt de l'atac en tota regla llançat contra el dret a la llibertat d'expressió. El judici de Julian Assange, si es produeix, podria tenir un efecte dissuasori per a la llibertat de premsa i fer que editors i periodistes s'autocensurin per por de les represàlies", ha afirnat Nils Muižnieks, director d'Amnistia Internacional per a Europa.

"L'extradició de Julian Assange tindria àmplies conseqüències per als drets humans, en establir un precedent dissuasori per a la protecció dels qui publiquen informació classificada d'interès públic".

La sol·licitud d'extradició d'Estats Units es basa en un seguit de càrrecs derivats directament de la publicació de documents classificats com a part del treball periodístic d'Assange amb Wikileaks. La publicació d'aquest tipus d'informació és una pedra angular de la llibertat de premsa i del dret de la ciutadania a accedir a informació d'interès públic, i ha de protegir-se i no pas criminalitzar-se.

Als Estats Units, Julian Assange podria ser jutjat per 18 delictes, 17 dels quals en aplicació de la Llei d'Espionatge i un en virtut de la Llei d'Abús i Frau Informàtic. També correria un risc real de patir violacions greus de drets humans, com ara condicions de reclusió que podrien constituir tortura i altres maltractaments, com la reclusió prolongada en règim d'aïllament. Julian Assange és el primer editor que s'enfronta a un judici en aplicació de la Llei d'Espionatge.

El fet que Assange hagi estat blanc d'una campanya pública negativa d'autoritats nord-americanes del màxim nivell menyscaba el seu dret a la presumpció d'innocència i el posa en perill de ser sotmès a un judici injust.

"El Regne Unit ha de complir les obligacions que ha contret en virtut del dret internacional dels drets humans, que prohibeix el trasllat de persones a un país on patirien greus violacions greus de drets humans".