Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Regne Unit: La decisió sobre extradició d'Assange, satisfactòria tot i manifestar un "procés de motivació política"

© David Levenson/Getty Images

En resposta a la decisió del Tribunal Penal Central de Londres de no aprovar l'extradició de Julian Assange als Estats Units, on correria perill de patir maltractaments a la presó, Nils Muižnieks, director d'Amnistia Internacional per a Europa, ha manifestat:

"Ens satisfà el fet que Julian Assange no sigui enviat als Estats Units i que el tribunal hagi reconegut que, a causa dels seus problemes de salut, Assange correria perill de patir maltractaments en el sistema penitenciari nord-americà. No obstant això, per començar, no s'haurien d'haver formulat càrrecs contra ell. Aquests càrrecs van ser de motivació política, i el govern britànic mai no hauria d'haver ajudat de tan bona gana als Estats Units en la seva implacable persecució d'Assange".

"El fet que la sentència sigui correcta i salvi Assange de l'extradició no exonera el Regne Unit d'haver participat en aquest procés de motivació política a instàncies dels Estats Units i haver sotmès a judici la llibertat de premsa i la llibertat d'expressió. S'ha establert un terrible precedent del qual els Estats Units són responsable i el govern britànic n'és còmplice".

Informació complementària

La sol·licitud d'extradició d'Estats Units es basa en un seguit de càrrecs directament relacionats amb la publicació de documents classificats filtrats com a part del treball d'Assange amb Wikileaks. La publicació d'aquest tipus d'informació és una pedra angular de la llibertat de premsa i del dret de la ciutadania a la informació sobre les actuacions indegudes dels governs. La publicació d'informació per interès públic està protegida pel dret internacional dels drets humans, i no ha de ser criminalitzada.

Si hagués estat extradit ala Estats Units, Julian Assange podria haver estat jutjat per 18 delictes, 17 dels quals en aplicació de la Llei d'Espionatge i un per la Llei d'Abús i Frau Informàtic. També correria un risc real de patir violacions greus de drets humans a causa d'unes condicions de reclusió que podrien constituir tortura i altres maltractaments, entre les quals la reclusió prolongada en règim d'aïllament. Julian Assange és el primer editor que s'enfronta a un judici en aplicació de la Llei d'Espionatge.