Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Regne Unit: Cal que s'investiguin a fons les circumstàncies dels trets mortals

25/7/05 Preocupació pels fets ocorreguts el 22 de juliol, quan uns agents de policia vestits de civil van matar a trets a Jean Charles de Menezes.

amnistia amni, 

Amnistia Internacional ha expressat la seva preocupació pels fets ocorreguts el 22 de juliol de 2005, quan uns agents de policia vestits de civil van matar a trets a Jean Charles de Menezes, ciutadà brasiler que feia tres anys que treballava al Regne Unit. Segons les primeres declaracions de la policia, era sospitós d'estar vinculat als successos relacionats amb bombes registrats des dels atemptats coordinats del 7 de juliol, en els quals més de 50 persones van perdre la vida. No obstant, el 24 de juliol el cap de la Policia Metropolitana va afirmar categòricament que Jean Charles de Menezes no tenia cap relació amb activitats sospitoses, i que havien disparat contra ell com a conseqüència d'un error. Segons els primers relats de testimonis, Jean Charles de Menezes va rebre cinc tirs a boca de canó al cap després d'haver estat empès al sòl. Amnistia Internacional ha expressat les seves condolences a familiars i amics per aquesta tràgica mort.

 

La Comissió Independent per a les Denúncies contra la Policia ha emprès una investigació sobre les circumstàncies dels trets, que, com Amnistia Internacional reconeix, es van produir en el context d'un augment de les mesures de seguretat. Amnistia Internacional farà un seguiment dels progressos de la investigació. L'organització ha demanat que en aquesta investigació s'examinin totes les circumstàncies que van dur a efectuar els tirs, la qual cosa inclou establir: quins són actualment els termes de les regles d'intervenció, com per exemple la norma que permet als agents ?disparar a matar?, és a dir, disparar al cap, als sospitosos d'intentar cometre un atemptat suïcida amb explosius, el nom de la qual en clau, segons informes, és ?operació Kratos?; com es va planejar l'actuació policial; quines instruccions tenien els agents de policia i quines ordres havien rebut; si es va establir contacte amb un oficial d'alt rang abans d?executar l'acció; si es van fer els advertiments necessaris; i si l'actuació dels agents es va ajustar plenament a les normes internacionals de drets humans relatives a l'ús de la força en relació amb el compliment de la llei. En particular, l'organització ha sol?licitat que se sotmetin a l'escrutini públic les accions dels agents i organismes estatals implicats, inclosa la Policia Metropolitana i els serveis de seguretat, a fi d'establir sense cap dubte si l'homicidi de Jean Charles de Menezes va ser legítim.

 

La investigació ha de fer-se ràpidament, de forma exhaustiva, amb independència i imparcialitat, i ha d?ajustar-se a les normes internacionals pertinents, com els Principis relatius a una eficaç prevenció i investigació de les execucions "extralegals", arbitràries o sumàries, així com a la jurisprudència pertinent del Tribunal Europeu de Drets Humans en virtut de l'article 2 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, que consagra el dret a la vida. En concret, la investigació ha de determinar si es va emprar la força en el grau estrictament necessari i proporcionat a les circumstàncies. L'Estat ha de respondre públicament dels seus actes i aprendre del que ha passat per impedir que es tornin a produir fets d'aquesta índole.

 

(25/07/2005)