Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

RD Congo: la sentència condemnatòria de Ntaganda ofereix justícia a les víctimes dels seus crims

Després de la sentència condemnatòria dictada avui per la Cort Penal Internacional (CPI) contra Bosco Ntaganda, exlíder d'un grup rebel de la República Democràtica del Congo (RDC) per crims de guerra i crims contra la humanitat, Joan Nyanyuki, directora d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, ha expressat satisfacció i ha declarat:

"Esperem que aquesta sentència porti una mica de consol a les persones afectades pels terribles crims perpetrats per Ntaganda i obri el camí perquè les seves víctimes i les seves famílies obtinguin per fi justícia i reparació".

"Cadascun dels set anys en què Ntaganda va circular lliurement pels carrers de Goma després que la Cort Penal Internacional n'hagués dictat ordre de detenció va augmentar el turment que les seves víctimes i les seves famílies van haver de suportar, per a vergonya de les autoritats de la RDC i de la comunitat internacional. Però avui, les 2.123 víctimes de la causa almenys poden iniciar el procés d'obtenció de reparacions per tot el dany que van patir a mans de Ntaganda".

Informació complementària

Ntaganda va ser declarat culpable dels tretze càrrecs presentats contra ell per crims de guerra i els cinc per crims contra la humanitat, inclosos els de reclutament de nens i nenes soldats, violació i esclavitud sexual. En el judici van participar 2.123 víctimes en total, inclosos antics nens i nenes soldats i víctimes del grup rebel de Ntaganda.

El 2002, Ntaganda era cap d'operacions militars en el grup rebel Unió de Patriotes Congolesos, el mateix al que pertanyia Thomas Lubanga. Al març de 2012, la CPI va declarar culpable Lubanga per utilitzar i reclutar nens i nenes soldats, i va condemnar-lo a 14 anys de presó.

Bosco Ntaganda pot recórrer la decisió d'avui, i es preveu que ho faci. En properes setmanes tindrà lloc l'audiència de determinació de la pena.