Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

RD Congo ha de prendre mesures per protegir Denis Mukwege després de rebre amenaces de mort

El govern de la República Democràtica del Congo (DRC) i les Nacions Unides (ONU) han de prendre mesures urgents i concretes per protegir Denis Mukwege, metge i premi Nobel de la Pau, davant les amenaces de mort que està rebent per exigir rendició de comptes i justícia pels greus crims perpetrats al país, ha afirmat Sarah Jackson, directora adjunta d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, la Banya d'Àfrica i els Grans Llacs.

"Ens sembla alarmant que dues setmanes després que el president Tshisekedi es comprometés a protegir el doctor Denis Mukwege, el seu govern i les autoritats de l'ONU encara no hagin pres mesures". Les autoritats tampoc no han obert investigacions sobre les amenaces, com va prometre el president Tshisekedi.

"L'hospital on treballa el doctor Mukwege també ha de ser protegit. A més dels centenars de metges i mèdiques, infermers i infermeres i personal de suport que estan preocupats per la seva seguretat, a l'hospital hi ha els historials mèdics de supervivents de violació, a qui el doctor Mukwege defensa des de fa llarg temps. Les dones que reben atenció mèdica al centre mèdic després de patir violència sexual també necessiten protecció.

"El president Tshisekedi i el seu govern han de prendre mesures concretes i immediates, d'acord amb el propi doctor Mukwege, per garantir que tant ell com la seva família i col·legues reben una protecció adequada".

"De conformitat amb el seu mandat de protegir la població civil en la República Democràtica del Congo, l'ONU també ha d'actuar urgentment per donar suport a les autoritats nacionals en la tasca de garantir la protecció de Mukwege i la seva família, així com de l'Hospital de Panzi, el seu personal i els seus pacients".

Informació complementària

Al juliol de 2020, el doctor Mukwege va denunciar una nova onada d'homicidis perpetrats en l'est de la República Democràtica del Congo, escenari des de fa dècades de crims de dret internacional i altres greus violacions i abusos contra els drets humans.Mukwege ha demanat incansablement la creació d'un tribunal penal internacional o un mecanisme de justícia penal mixt per jutjar els autors d'aquests crims, inclosos els documentats en l'inventari publicat per l'ONU el 2010.

El doctor Mukwege porta rebent amenaces de mort des de juliol a través de les xarxes socials, telèfon i missatges directes, en una campanya d'intimidació adreçada contra ell. La seva família i companys també han estat amenaçats.

Fa dues setmanes, el president Félix Tshisekedi "va instar" el seu govern a "prendre totes les mesures necessàries per garantir la seguretat del doctor Mukwege i obrir una investigació sobre aquests fets".

Diverses ambaixades, així com organitzacions nacionals i internacionals, inclosa l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans (OACNUDH) i el Parlament Europeu, han condemnat públicament aquestes amenaces i han demanat que s'investiguin i s'augmentin les mesures de protecció.

A l'octubre de 2012, uns homes armats van entrar al domicili de Denis Mukwege i van intentar assassinar-lo disparant-lo diverses vegades, però Mukwege va sortir amb vida, encara que el seu guardaespatlles va morir. Després d'un breu exili a Europa, va tornar a la RDC al gener de 2013. Abans de la seva retirada al maig de 2020, les forces de manteniment de la pau de l'ONU s'ocupaven de la seva seguretat