Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

RD Congo: crisi imminent de drets humans, en espera de la declaració dels resultats electorals

John Wessels/AFP/GettyImages

Mentre la República Democràtica del Congo (RDC) es prepara per als resultats, llargament esperats, de les eleccions, Amnistia Internacional ha alertat que s'està gestant una nova crisi de drets humans que podria obligar moltes persones a fugir si les protestes esdevenen violentes. Més de 20.000 persones ja han fugit del país des de mitjans de desembre de 2018.

«Després de múltiples demores i una llarga espera pels resultats electorals, l'ambient a la RD Congo és tens. Les autoritats semblen estar preparant-se per augmentar la repressió de les protestes, amb moltes zones del país sota una forta vigilància militar i molts mitjans de comunicació ja tancats i emmordassats», ha manifestat Joan Nyanyuki, directora d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, Banya d'Àfrica i Grans Llacs.

«En els darrers dies, la policia de tot el país ha amenaçat i advertit a la gent que no participi en protestes després que s'anunciïn els resultats, fet que ha despertat el temor que es respongui amb brutalitat a les manifestacions contra aquests resultats. El poble congolès està a les portes del precipici».

Soldats als carrers

En moltes zones de la RDC hi ha una forta presència militar que contribueix a la tensió de l'ambient.

A Lubumbashi i Kisangani, l'exèrcit, la policia i els agents no uniformats dels serveis secrets han establert controls entorn de les ciutats, i les autoritats de Lubumbashi han declarat que la finalitat d'aquests controls és «impedir» desordres.

A la província d'Ituri i Goma, província del Kivu Nord, la policia ha advertit explícitament a la població que no s'uneixin a protestes un cop publicats els resultats electorals. Hi ha constància que el cap de Policia de Ituri, Henri Kapend, ha advertit a la gent que la policia ha identificat els domicilis de «agitadors» i se situarà davant de les seves portes per impedir-los assistir a les protestes.

L'alcalde de Kamanga, a la província de Kasai-Occidental, va emetre una declaració a la ràdio i la televisió nacional prohibint les reunions de tres o més persones i amenaçant als «infractors» amb càstigs severs.

Rumors i detencions

Els rumors sobre els resultats de les eleccions ja han provocat protestes i un temor generalitzat. El 8 de gener, el rumor que els resultats eren imminents va provocar el tancament gairebé total d'empreses en grans ciutats, entre les quals Kinshasa, Lubumbashi, Goma i Kananga, atès que la gent va fugir davant el temor per la violència.

«Tenim por del que passarà quan s'anunciïn el resultats electoral. Hi ha soldats fortament armats per tot arreu, com si estiguessin preparant-se per anar a la guerra; però, contra qui?» Sylvie (nom fictici), estudiant a Lubumbashi, va declarar a Amnistia Internacional.

El 5 de gener, uns agents de seguretat de Goma van detenir fins a 60 persones que havien sortit al carrer en celebració quan es va començar a propagar el rumor que havia guanyat un candidat de l'oposició. Aquell mateix dia, les oficines de Ràdio Televisió Debout Kasai (RTDK) en Mbujimayi van ser atacades per soldats que van destruir material essencial. Aquest atac es va deure a la reunió de simpatitzants de l'oposició que celebraven prop de les oficines de la RTDK el que creien era la victòria del seu candidat.

A Beni, 43 persones, entre les quals menors d'edat, van ser detingudes entre el 27 de desembre de 2018 i el 5 de gener de 2019; algunes havien participat en protestes pacífiques. El fiscal militar de Beni va explicar a Amnistia Internacional que 15 d'aquestes persones anaven a ser acusades de «participació en moviments d'insurrecció».

La incertesa general s'ha vist agreujada per la repressió exercida pels governs contra els mitjans de comunicació en el període electoral. El 31 de desembre es van interrompre els serveis d'Internet i SMS, i entre el 4 i el 6 de gener tres periodistes van ser detinguts per retransmetre programes relacionats amb les eleccions.

«Les autoritats de la RDC han fet múltiples intents de silenciar les veus del poble congolès, però la pau i l'estabilitat mai s'aconseguiran reprimint els drets humans», ha manifestat Joan  Nyanyuki.
«El poble congolès té dret a expressar lliurement les seves opinions. La violència, les detencions arbitràries i la censura poden silenciar-ho durant un temps, per a llarg termini aquest enfocament de mà dura només servirà per a inflamar les tensions, i causarà encara més patiment en l'RDC».

Informació complementària

Després d'una demora de dos anys, la República Democràtica del Congo finalment va celebrar eleccions el 30 de desembre de 2018. No obstant això, es van cancel·lar les eleccions presidencials a Beni, Butembo i Yumbi, i les eleccions legislatives i provincials es van ajornar fins març de 2019 a causa de les lluites intercomunitàries i d'un brot d'èbola.

Els tres principals candidats presidencials han afirmat la seva victòria. La comissió electoral del país s'ha enfrontat a una pressió local, regional i internacional cada vegada més intensa per a fer públics uns resultats electorals que «coincideixin amb els vots de la població».

Més de 20.000 persones ja han fugit de la RDC des de mitjans de desembre del 2018. Més de 16.000 van fugir a Congo-Brazzaville a causa dels homicidis en massa comesos a Yumbi, i 4.000 han fugit a Uganda davant el temor per la violència postelectoral.