Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Qatar: una nova llei governamental imposa més restriccions a la llibertat d'expressió

GettyImages

Amb prou feines dos anys després de l'adhesió de Qatar al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (PIDCP), una nova llei de redacció imprecisa que penalitza una àmplia diversitat d'activitats relacionades amb el discurs i la publicació imposa considerables restriccions a la llibertat d'expressió al país; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional.

Promulgada per l'emir Tamim bin Hamad Al Thani, aquesta llei modifica el Codi Penal afegint una nova disposició, l'article 136 bis, que permet empresonar "qualsevol persona que emeti, publiqui o reediti rumors, afirmacions o notícies tendencioses, o propaganda incendiària, dins i fora del país amb la intenció de perjudicar els interessos nacionals, agitar l'opinió púbica o menyscabar el sistema social o el sistema públic de l'Estat".

"Aquesta llei, de fet, assenyala un preocupant pas enrere en els compromisos contrets fa dos anys per garantir el dret a la llibertat d'expressió. Qatar ja té un gran nombre de lleis repressives, però la nova legislació suposa un altre dur cop per a la llibertat d'expressió al país i és una violació flagrant del dret internacional dels drets humans", ha afirmat Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

"És profundament preocupant que l'emir de Qatar aprovilegislació que pot utilitzar-se per silenciar la crítica pacífica. Les autoritats de Qatar haurien de derogar aquestes lleis, en compliment de les seves obligacions jurídiques internacionals, i no afegir-ne més."

Segons la nova llei, les emissions o publicacions "tendencioses" podran castigar-se amb la presó i una multa de 100.000 rials (uns 25.000 euros). Això contravé el PIDCP, al qual Qatar es va adherir el 2018 i el seu article 19, que garanteix el dret a buscar, rebre i difondre informacions i idees.

Més lleis restrictives amb la llibertat d'expressió

El text íntegre de la llei, examinat per Amnistia Internacional, es va publicar el 19 de gener i havia estat emès per l'emir uns dies abans, el 8 de gener.

El 18 de gener, el periòdic de Qatar Al Raya va publicar un informe molt precís sobre la nova llei. L'article reproduïa el contingut de la llei i es limitava a resumir-ne algunes disposicions, sense cap comentari o anàlisi editorial. Encara que alguns enunciats no coincideixen del tot amb el text final, els detalls bàsics són correctes, inclosa una encertada referència a la possible condemna a cinc anys de presó per "agitar l'opinió púbica". No obstant això, a les 24 hores, el diari va emetre una disculpa per publicar la notícia, expressant el seu pesar per "haver provocat una polèmica", la va eliminar del seu lloc web i les xarxes socials i va afirmar que havia obtingut el text "d'una font no oficial i que l'havia publicat sense confirmar-ho amb les autoritats".

A Qatar ja existeixen lleis que imposen restriccions arbitràries sobre la llibertat d'expressió, com la Llei d'impremta i publicació, del 1979, i la Llei contra delictes comesos mitjançant tecnologies de la informació, de 2014. El 2012, el poeta de Qatar Mohammed al Ajami va ser condemnat a un llarg període de presó per recitar un poema crític amb l'emir a casa seva quan vivia a l'estranger. Va quedar en llibertat més de quatre anys més tard, en ser indultat.

Existeixen motius de preocupació més amplis sobre l'historial de Qatar en drets humans, en concret sobre el tracte que reben treballadors i treballadores migrants al país. La setmana passada, després que Qatar anunciés una nova llei que suprimirà el requisit d'un permís de sortida per a les persones migrants que treballen en el servei domèstic, el Ministeri d'Interior va declarar que, no obstant això, seguiria aplicant sancions econòmiques i migratòries als treballadors i treballadores del servei domèstic que marxin sense el permís del seu ocupador o ocupadora, tot i que article de la llei les autoritzi.