Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Qatar: la promesa de posar fi a l'abusiu sistema de 'kafala' ha de transformar els drets de treballadors i treballadores

En resposta a la notícia que el govern de Qatar ha anunciat que introduirà legislació per reformar el seu abusiu sistema de kafala (patrocini), Stephen Cockburn, director adjunt d'Afers Globals d'Amnistia Internacional, ha declarat:

«Fa temps que venim demanant el final de l'abusiu sistema de Kafala a Qatar i es faria un gran pas endavant si aquestes mesures finalment permetessin que els treballadors i treballadores tornin a casa seva o canviïn de feina sense restricció. Vigilarem de prop els detalls d'aquest anunci i demanarem que s'implementin mesures positives de forma ràpida i integral».

«El problema es troba en els detalls. Amb excessiva freqüència, els treballadors i treballadores han seguint patint explotació i abusos tot i les reformes concebudes per protegir-los. Confiem en que aquest cop sigui diferent, i en que Qatar pugui transformar realment les seves lleis laborals dels seus treballadors i treballadores immigrants. Això ha d'incloure també un compliment més rigorós de la seva legislació laboral i obligar a rendir comptes als ocupadors que cometin abusos.»

Informació complementària

Qatar alberga a uns dos milions de treballadors i treballadores immigrants, però ha eludit sistemàticament protegir els drets que la legislació internacional dóna a aquestes persones.

El mes passat, Amnistia Internacional va publicar un informe que rebel·lava la terrible situació de centenars de treballadors i treballadores immigrants que segueixen esperant en va els sous i indemnitzacions impagades, tot i que les autoritats de Qatar van establir comitès la finalitat dels quals es resoldre ràpidament els conflictes laborals com a part de les reformes prèvies a la Copa Mundial del 2022.