Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Qatar 2022 no pot deixar fora de joc els drets de les persones treballadores

  • La FIFA, com a entitat organitzadora de la Copa del Món de futbol, té l'obligació de garantir el respecte dels drets humans en el context dels preparatius i desenvolupament de la competició.
  • 20 seccions d'Amnistia Internacional s'adrecen a les federacions nacionals de futbol dels seus respectius països perquè facin una intervenció activament per garantir els drets de les persones migrants a Qatar2022.
  • Amnistia Internacional Espanya vol reunir-se amb el president de la Real Federació Espanyola de Futbol per parlar de la situació de Qatar i altres afers d'esport i drets humans, com la Supercopa 2021 que se celebrarà a l'Aràbia Saudita el gener.

"Qatar ha de reforçar l'aplicació de les reformes laborals i posar final a la impunitat dels contractadors que cometen abusos si pretenen complir plenament les seves promeses de protegir els drets dels treballadors i treballadores", ha declarat avui Amnistia Internacional.

Des de que li van adjudicar l'organització de la Copa Mundial de la FIFA 2022. Qatar s'enfronta a un control més estricte del seu historial en relació amb els drets de les persones treballadores migrants. Quan falten dos anys per l'inici del torneig, Amnistia Internacional ha publicat un nou anàlisi dels avenços de Qatar en la reforma del seu sistema laboral. L'organització va acollir amb satisfacció les recents millores, però va advertir que la realitat continuarà sent difícil per moltes persones migrants a menys que s'adoptin noves mesures per garantir el pagament dels salaris, assegurar l'accés a la justícia i protegir les treballadores domèstiques de l'explotació.

"En els últims anys, Qatar ha introduït una sèrie de reformes importants, com ara la modificació de la legislació per permetre la llibertat de circulació dels treballadors i treballadores i facilitar-los més mobilitat laboral. També ha promès millors salaris i accés a la justícia en casos d'abús contra els drets humans. No obstant això, moltes persones treballadores migrants encara no han estat beneficiades d'aquests canvis i seguiran atrapades en el cercle viciós d'explotació mentre aquestes reformes no s'apliquin plenament", ha assenyalat Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional.

"Les reformes positives s'han vist menyscabades amb massa freqüència a causa de una dèbil aplicació i la manca de determinació per fer retre comptes als ocupadors que cometen abusos contra els drets humans. Els sistemes d'inspecció no són suficients per a detectar aquests abusos, i els treballadors i treballadores continuen trobant obstacles per a presentar denúncies sense posat en perill els seus ingressos i la seva condició jurídica. Qatar ha de fer molt més per a garantir que la legislació tingui repercussions tangibles en la vida de la gent."

Des de 2017, Qatar ha introduït diverses reformes encaminades a beneficiar les persones treballadores migrants. Entre aquestes, una llei que regula l'horari laboral de les treballadores domèstiques en règim intern, els tribunals laborals per facilitar l'accés a la justícia, un fons per finançar el pagament dels salaris impagats i un salari mínim.

Qatar també ha abolit les lleis que exigien als treballadors i treballadores migrants obtenir el permís dels seus empleats per canviar de treball o deixar el país, i ha ratificat dos importants tractats internacionals de drets humans (tot i sense reconèixer el dret de sindicació). Si s'apliquen de forma completa i adequada, aquestes reformes podrien ajudar a posar fi als aspectes més problemàtics del sistema de patrocini conegut com kafala i permetria als treballadors i treballadores migrants d'escapar de les condicions laborals abusives i obtenir reparació. Malgrat això, milers de persones treballadores continuen sotmeses a abusos laborals.

Per exemple, un informe recentment elaborat per Amnistia Internacional ha documentat que les treballadores domèstiques de Qatar segueixen treballant unes 16 hores diàries cada dia sense excepció, tot i la introducció d'una llei que establia un límit de 10 hores i un dia de descans setmanal. Les dones entrevistades per l'informe van descriure terribles abusos verbals i físics, i cap havia vist rendir contes dels seus actes als seus ocupadors.

En un altra investigació, Amnistia Internacional va documentar que uns 100 treballadors migrants empleats en un projecte de construcció d'un estadi per la Copa Mundial havien treballat fins a set mesos sense cobrar, tot i que les autoritats coneixien la problemàtica des de feia gairebé un any. Després de la publicació de l'informe, la majoria d'ells ja han cobra el que se'ls devia, però aquest cas posa en relleu la inacció crònica de la FIFA i les autoritats de Qatar per oferir reparació oportuna a les persones treballadores.

Per abordar el persistent desequilibri de poder entre empleats i les persones treballadores migrants i estar més a prop de complir els seus compromisos, Qatar ha d'aplicar millor les reformes actuals i introduir d'altres, reforçar mecanismes d'inspecció per detectar i frenar ràpidament els abusos contra els drets humans, augmentar la possibilitat de què els treballadors i treballadores tinguin accés a la justícia i la reparació, posar fi a la cultura d'impunitat dels empleats que pateixen abusos i respectar el dret de les persones treballadores migrants a crear sindicats, Aquest país ha de posar l'accent a reforçar les proteccions per a les treballadores domèstiques, als qui moltes de les reformes van deixant enrere fins ara.

"Fer retre comptes als responsables és primordial per a posar fi al cercle viciós dels abusos contra els drets humans, Qatar ha de demostrar als ocupadors que els cometen que les seves accions tenen conseqüències, vigilant que compleixin les lleis i sancionant als que les infringeixen. És hora que Qatar enviï un senyal clar que no es toleren els abusos laborals", ha manifestat Steve Cockburn.

La responsabilitat de la FIFA i petició de reunió a la RFEF a Espanya

Com a entitat organitzadora de la Copa Mundial, la FIFA té l'obligació de garantir el respecte dels drets humans en el context dels preparatius i el desenvolupament de la competició. Això inclou l'obligació de fer retre comptes als seus socis de la Copa Mundial i utilitzar la seva influència per pressionar a Qatar amb l'objectiu de què reformi plenament el seu sistema laboral.

Tenint això present, les oficines d'Amnistia Internacional de més de 20 països van enviar una carta a les associacions nacionals de futbol dels seus respectius països demanant que intervinguin activament per garantir els drets de les persones treballadores migrants. Les associacions de futbol ha d'exigir a la FIFA que utilitzi la seva veu per instar, tant en privat com públicament, al govern de Qatar a complir el seu programa de reformes laborals abans que comenci la Copa Mundial.

La secció espanyola d'Amnistia Internacional es va adreçar al president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, per tractar la situació de les persones migrants a Qatar i altres afers relacionats amb l'esport espanyol i els drets humans, com la celebració de la pròxima edició de la Supercopa espanyola de futbol a l'Aràbia Saudita, el gener de 2021. En aquest aspecte, la Federació Espanyola de Futbol va anunciar l'any passat, abans de la celebració d'aquest torneig a l'Aràbia Saudita, un programa d'accions encaminades a millorar la situació de les dones d'aquest país. Algunes de les dones detingudes llavors per exigir igualtat, a Loujain al-Hahtloul, segueixen encara privades de llibertat.