Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Procés al jutge Garzón: On són els drets dels milers de víctimes de desaparició forçosa?

El jutge Baltasar Garzón ©Amnistia Internacional


El jutge Baltasar Garzón pot ser jutjat per un presumpte delicte de prevaricació per investigar les desaparicions de persones durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Amnistia Internacional considera insòlit que un magistrat pugui ser jutjat per buscar la veritat, la justícia i la reparació per a més de 100.000 persones desaparegudes durant la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura franquista.

La Llei d'Amnistia de 1977 ha estat invocada per perseguir l'únic jutge que ha intentat donar resposta a víctimes de desaparició forçosa i les seves famílies. Si aquest judici es produeix serà el primer cas del qual tenim notícia, a tot el món, que un jutge és acusat per intentar aconseguir veritat, justícia i reparació per a aquestes víctimes. És un missatge terrible per a altres jutges que ho intentin, a Espanya i a la resta del món.

Les lleis d'amnistia en un país no poden entrar en contradicció amb les normes internacionals de drets humans, i aquestes ens diuen clarament que el crim de desaparició forçosa no és amnistiable, és imprescriptible, i que entorpir-ne la investigació és un delicte.

L'Estat espanyol és responsable davant les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Espanya té el deure de posar fi a la prolongada injustícia de la qual han estat objecte les víctimes de desaparició forçosa i els seus familiars, duent a terme les investigacions  necessàries per trobar les restes d'aquestes persones, i aclarir les circumstàncies en què es van produir aquests abusos.

D'acord amb el Dret Internacional, els crims contra la humanitat no són susceptibles d'amnistia, indult o prescripció. És a dir, l'Estat espanyol no pot sostreure's a l'obligació d'investigar aquests crims, i ha de posar fi a la impunitat garantint a les víctimes i als seus familiars el dret a la veritat, la justícia i la reparació integral.

No és possible que els Tribunals espanyols - sobre la base de les seves obligacions sota el dret internacional - hagin assumit la competència per investigar i perseguir  els crims més greus de dret internacional comesos a països com Xile i l’Argentina, en les causes dels quals han sostingut que les lleis d'amnistia així com qualsevol altra mesura anàloga no tenen validesa a Espanya, i ara els mateixos tribunals s'abstinguin d’investigar crims similars comesos en el seu propi país.

Més informació en els informes:

>La obligación de investigar los crímenes del pasado y garantizar los derechos de las víctimas de desaparición forzada durante la Guerra Civil y el franquismo. (novembre de 2008).
>Víctimas de la Guerra Civil y el franquismo: No hay derecho. (novembre de 2006).