Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Presidència Europea

  • Més coherència amb els drets humans dins i fora de la UE:
  • L’organització proposa a la Presidència espanyola treballar per 10 casos de persones en risc que necessiten protecció dins i fora d’Europa
Brussel·les/. Amnistia Internacional ha presentat avui les seves recomanacions en matèria de drets humans a la Presidència espanyola de la Unió Europea (UE). Aquestes recomanacions van des de la petició que es posin tots els esforços per avançar en mesures contra la discriminació a Europa en totes les seves formes com impulsar l’adopció de la Directiva Anti-Discriminació, el reconeixement dels drets de totes les persones al Pla d’Acció del Programa d’Estocolm i no només dels ciutadans europeus, amb especial atenció als immigrants i sol·licitants d’asil, la lluita contra la tortura, la posada en marxa d’investigacions sobre fets com les detencions secretes i entregues extraordinàries en la “guerra contra el terror”; fins que lideri les actuacions per 10 casos de persones en risc que en aquests moments veuen com els seus drets humans són violats.

L’organització demana a Espanya que utilitzi els pròxims sis mesos per millorar la coherència de la UE en matèria de drets humans, tant dins com fora de la Unió, sense caure en contradicció entre els seus suposats principis i els seus interessos econòmics i de seguretat.

“Espanya presidirà la UE en un moment de profund canvi institucional. La Presidència espanyola ha d’aprofitar aquesta circumstància per garantir la importància dels drets humans en el pròxim servei europeu d’acció exterior i dins de la nova Comissió”, ha declarat Nicolas Beger, Director de l’Oficina d’Amnistia Internacional davant la Unió Europea.

Amnistia Internacional també ha presentat deu casos de persones de dins i fora de la Unió en situació de risc que necessiten protecció. Amb aquests casos, que poden seguir-se a través de www.actuaambamnistia.org, Amnistia Internacional vol posar rostre a les principals preocupacions de l’organització de cara a aquesta presidència: discriminació per motius ètnics, pena de mort, defensores de drets humans, presos de consciència, maltractaments a mans d’agents policials, violència contra les dones i violacions en el marc de la “guerra contra el terror”.

“Els drets humans tracten, en última instància, de persones. Tot i així, amb molta freqüència la UE sembla distant i allunyada de la vida d’aquestes. Creiem que en emprendre l’acció sobre aquests casos concrets, la Presidència espanyola tindrà l’oportunitat de demostrar que la UE pot tenir un impacte positiu en persones reals”, va dir Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya.

Amnistia Internacional farà un detallat seguiment dels esforços que realitzi la Presidència espanyola per garantir que es restauren i respecten els drets d’aquestes persones. De la mateixa manera que l’organització avaluarà altres àrees d’acció d’aquesta Presidència a través d’una sèrie d’indicadors concrets.

“El que demanem són mesures realistes que es puguin aplicar en sis mesos, només es necessita voluntat política.  És possible impulsar l’aprovació de la Directiva Anti-Discriminació a Europa, és possible condemnar els atacs contra els romanís a diferents països europeus i presentar una sèrie de mesures per afrontar-les, i és possible, establir garanties perquè no es criminalitzi als immigrants o sol·licitants d’asil, perquè no es retorni a aquestes persones a països en els que poden patir tortures o maltractaments, i perquè als acords amb tercers països en matèria d’immigració els drets humans siguin respectats”, va afegir Nicolas Beger.

“Espanya és probablement l’últim país que ocupa la Presidència de la UE de la manera en què ho hem conegut i hauria d’aprofitar els propers sis mesos; compte amb més cimeres que cap altra presidència i, per tant, disposa de moltes més oportunitats per promocionar i protegir els drets humans, prenent-los en consideració en les seves decisions de política exterior relatives a desenvolupament, seguretat, control migratori i lluita contra la tracta amb, sobretot, països d'Amèrica Llatina i el Carib, l’Àfrica, la Xina, els Estats Units i Rússia. Espanya té tant l’oportunitat com la responsabilitat de deixar una empremta beneficiosa per els drets humans”, va concloure Esteban Beltrán.

Peticions a la Presidència espanyola
Amnistia Internacional ha demanat a Espanya que durant aquests sis mesos:
  • Inauguri aquesta nova etapa de la UE deixant un important llegat: liderar políticament el treball per casos de persones en risc, com els que AI li proposa amb aquests 10 casos de violacions de drets humans dins i fora de la UE, mitjançant l’ús de mecanismes com les directrius contra la pena de mort o sobre els defensors de drets humans, iniciatives a través d’ambaixades i delegacions en tercers països, i incloent-los com a part de l’agenda a abordar a les trobades amb països com la Xina, el Japó, Rússia, la Unió Africana, Amèrica Llatina, Israel.

  • Impulsi els treballs per l’aprovació de la Directiva Anti-Discriminació a Europa, garantint que aquesta recull un nivell adequat de protecció contra la discriminació per motius de religió, identitat ètnica, opinió política, edat, discapacitat o orientació sexual o de gènere, d’acord amb els estàndards internacionals i en la línia de la Directiva de 2000 sobre igualtat racial, amb especial atenció a la Comunitat Romaní.

  • Garanteixi, a través de mesures concretes, el respecte i protecció efectiva dels drets humans de les persones immigrants i sol·licitants d’asil tant en la revisió del Pacte Comú d’Immigració i Asil, com en el Pla d’Acció del Programa d’Estocolm

  • Situï els drets humans en el centre de l’agenda de les cimeres i reunions previstes amb països com la Xina, els Estats Units, Rússia, Mèxic, el Marroc, Israel, Amèrica Llatina o amb organitzacions com la Unió Africana, abordant, entre altres, els casos de persones en risc relatius al país en qüestió.

Absències a l’agenda de la Presidència espanyola
Després de diferents trobades amb representants del Govern espanyol de cara a la Presidència espanyola, Amnistia Internacional valora de forma positiva la sintonia existent entre l’agenda de prioritats de la Presidència i les preocupacions de l’organització en alguns temes com la pena de mort, violència cap a les dones, o l’impuls de la Directiva Anti-Discriminació. No obstant això, Amnistia Internacional lamenta les reticències mostrades per abordar altres temes fonamentals pel respecte als drets humans. Demanem, per tant, a la Presidència Espanyola que sumi als temes de drets humans esmentats, altres fonamentals per mostrar un compromís ferm i veritable amb aquests:

  • Impulsar, seguint les Resolucions del Parlament Europeu de 2007 i 2009, la investigació i, si s’escau, promoure la rendició de comptes sobre fets ocorreguts en el marc de la Guerra contra el Terror com les detencions secretes, les entregues extraordinàries o els interrogatoris sota tortura. I aprofitar la visita del president Barak Obama durant la cimera de la UE amb els Estats Units per abordar les violacions comeses per ambdues parts en la “guerra contra el terror”.

  • Promoure la ratificació del Protocol Facultatiu de la Convenció contra la Tortura entre els Estats membres, ja que lamentablement només 13 dels 27 l’han ratificat, així com l’ús de les Directrius contra la Tortura de forma sistemàtica en les seves relacions exteriors i no com un complement opcional.

  • Comprometre’s amb els casos presentats per Amnistia Internacional en els que les violacions dels drets humans es cometen dins de la pròpia UE.
Difícilment, les peticions de la UE sobre drets humans seran preses seriosament per tercers països no comunitaris si la pròpia UE no aborda amb transparència i fermesa els seus problemes interns de drets humans. Per més informació: Memoràndum de peticions per a la presidència de la UE d'Espanya - 45 pag. - castellàVersió del memoràndum en anglèsDeu casos de persones en risc presentats a la Unió Europea