Actuem pels drets humans a tot el món

Polònia: Després de l'absolució de tres dones activistes, les autoritats han de posar fi a la caça de bruixes

© Aleksandra Perzyńska

Davant la desestimació de l'apel·lació contra l'absolució de tres activistes dels drets humans que havien estat acusades a Polònia del càrrec absurd de "ofendre les creences religioses" per distribuir cartells de la Mare de Déu envoltada d'un halo amb els colors de l'arc de Sant Martí de la bandera de l'Orgull LGBTI, Catrinel Motoc, encarregada de campanyes sènior de l'Oficina Regional per a Europa d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"La decisió d'avui és un enorme alleujament que no pot fer-nos oblidar que aquestes tres dones mai no haurien d'haver estat jutjades. Distribuir cartells de la Mare de Déu amb un halo de l'arc de Sant Martí no hauria d'haver-se tractat mai com a delicte, així que és just que s'hagi desestimat l'apel·lació formulada contra la seva absolució".

"Des que va començar la causa contra elles, més de 250.000 persones han exigit a les autoritats que retirin els càrrecs en un cas que ha arribat a simbolitzar algunes de les tendències contra els drets humans més inquietants de Polònia. No només s'està reduint l'espai per a la llibertat d'expressió, l'activisme i la protesta pacífica, sinó que el clima d'homofòbia al país està empitjorant enmig de l'augment dels crims d'odi, la introducció per part d'alguns ajuntaments de "zones lliures de LGBTI" i els intents de prohibir les marxes de l'Orgull".

"Aquest cas ha revelat també l'homofòbia patrocinada per l'Estat i ha exposat la forma en què s'està usant el sistema de justícia penal de Polònia per agredir, intimidar i assetjar persones que defensen els drets humans només pel seu activisme. Les autoritats poloneses han de posar fi a la caça de bruixes contra aquestes i altres activistes".