Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Polònia: Continua imparable la repressió de les protestes de la Vaga de les Dones

© Grzegorz Zukowski

Les autoritats poloneses estan recorrent a tot un seguit de mesures molt dures per reprimir les protestes pacífiques contra la sentència del Tribunal Constitucional que limita greument l'accés a l'avortament a Polònia. Amnistia Internacional ha documentat l'ús excessiu de la força per part de les autoritats, que inclou l'ús d'esprais de pebre, la criminalització de qui es manifesta pacíficament i la incitació a la violència, per part de les autoritats, contra les persones que protesten.

Com a símptoma de l'escalada, dimecres passat mentre les persones que participaven en la Vaga de les Dones s'aplegaven acíficament enfront de l'edifici de la televisió pública a Varsòvia, la policia les va acorralar juntament amb periodistes que cobrien l'esdeveniment i va urtilitzar esprais de pebre.

"Davant una prohibició gairebé total de l'avortament, la ciutadania de Polònia s'ha mobilitzat de forma impressionant. No obstant això, no satisfetes de violar els seus drets reproductius, les autoritats han aprofitat aquesta oportunitat per reprimir també el seu dret a protestar pacíficament", ha afirmat Nils Muižnieks, director d'Amnistia Internacional per a Europa.

"Dones de totes les edats, des de nenes fins a àvies, s'han sumat a unes protestes en la seva majoria pacífiques per reclamar els seus drets. Ens horroritza l'ús excessiu de la força per la policia, les càrregues desproporcionades contra els qui protesten i els discursos de les autoritats que podrien animar al fet que es cometin més actes de violència contra aquestes persones".

"Dimecres i dijous, la policia va detenir desenes de persones que protestaven pacíficament, entre les quals un jove de 17 anys, que van passar la nit detingudes per assistir a una petita manifestació pacífica de solidaritat".

Draginja Nadazdin, directora d'Amnistia Internacional Polònia: "Demanem a les autoritats poloneses que posin fi a l'ús excessiu de la força per la policia i que retirin els desproporcionats càrrecs penals formulats contra persones que protestaven pacíficament. El dret a la llibertat de reunió pacífica ha de ser protegit i s'ha de posar fi a l'atac contra els drets sexuals i reproductius".