Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Peticions d'Amnistia Internacional al rei Felip VI per la seva visita a Cuba

© Joan Vázquez Amnistia Internacional

Amnistia Internacional s'ha adreçat per carta al rei Felip VI perquè en les reunions bilaterals que mantindrà amb les autoritats cubanes, amb motiu de la visita d'Estat que té previst realitzar entre el 12 i el 14 de novembrer, els transmeti les següents peticions:

 1. Posar en llibertat immediata i incondicional els sis presos de consciència dels quals té coneixement l'organització, empresonats exclusivament per exercir de forma pacífica el seu dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica, i revocar les seves condemnes.

  Es tracta de:

  1. Silverio Portal Contreras, ex activista de les Damas de Blanco, que compleix quatre anys de condemna per “ desacatament” i “ desordre públic.” .

  2. Mitzael Díaz Paseiro, membre del Front Nacional de Resistència Cívica Orlando Zapata Tamayo (FNRC-OZT) que, des del 2017, compleix condemna de quatre anys per «perillositat».

  3. Eliecer Bandera Barrera, activista de la Unió Patriòtica de Cuba (UNPACU) que, des del 2015, compleix condemna per «perillositat» fins al 2021

  4. Edilberto Ronal Azuaga, activista d'UNPACU, empresonat, segons els informes, per no pagar una multa.

  5. Roberto de Jesús Quiñones Haces, advocat i periodista independent del lloc web informatiu Cubanet, detingut l'11 de setembre de 2019 després d'haver estat declarat culpable a l'agost del 2019 per resistència i desobediència pel Tribunal Municipal de la ciutat de Guantánamo.

 2. Informar d'immediat José Daniel Ferrer García dels càrrecs en contra o, si no es fa, que se'l  posi en llibertat.
  Ferrer García és el líder del grup de l'oposició política no oficial Unió Patriòtica de Cuba (UNPACU). Roman reclòs des de l'1 d'octubre de 2019 quan uns funcionaris encarregats de fer complir la llet el van detenir a casa seva de Santiago de Cuba. A dia d'avui, les autoritats no han informat oficialment dels motius de la seva detenció ni ho han presentat davant d'un tribunal. Mentrestant, s'ha de garantir que tingui accés immediat a la seva família, a un advocat de la seva elecció i a un examen mèdic adequat.

 3. Frenar l'assetjament contra els artistes crítics Luis Manuel Otero i Amaury Pachecho «El OmniPoeta»i retirar de la legislació el Decret 349 que prohibeix qualsevol activitat artística a espais públics o privats sense l'aprovació prèvia del Ministeri de Cuba. Aquesta norma contravé no només el dret a la llibertat d'expressió de qui desenvolupa activitats artístiques a Cuba, sinó també el dret de tota persona a buscar i rebre informació d'idees.