Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Perú: un tribunal revisarà l'indult a l'ex president Alberto Fujimori

Foto: Getty-images

Amnistia Internacional estarà present avui en una audiència en la qual es revisarà si l'indult humanitari atorgat a l'ex president Alberto Fujimori l'any passat viola les obligacions de l'Estat peruà d'investigar, jutjar i sancionar responsables de greus violacions de drets humans.

"Esperem que els tribunals nacionals aprofitin, sense retard, el camí obert per la Cort Interamericana de revisar si el benefici atorgat a l'ex president Fujimori contradiu obligacions de drets humans i si ha afectat els drets de les víctimes de greus violacions de drets humans a veritat, justícia i reparació", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

La revisió davant del Jutjat d'Instrucció Preparatòria de la Cort Suprema de Justícia es produirà a sol·licitud dels familiars de les víctimes dels casos La Cantuta i Barrios Altos i segons el que va establir la Cort Interamericana de Drets Humans en la seva resolució de supervisió de compliment de sentències de tots dos casos del 15 de juny. Amnistia Internacional estarà present observant l'audiència i acompanyant els familiars de les víctimes.

El 15 de juny, la Cort Interamericana de Drets Humans va resoldre que la justícia peruana havia de revisar si l'indult atorgat a l'ex president Fujimori constituïa una afectació innecessària i desproporcionada al dret d'accés a la justícia de les víctimes dels casos Barrios Altos i La Cantuta. La resolució va assenyalar, a més, que l'Estat peruà "no ha donat compliment total a l'obligació d'investigar, jutjar i si és el cas, sancionar les greus violacions als drets humans determinades en les sentències".

En el marc d'aquest procés de supervisió, el 31 de gener, Amnistia Internacional va presentar un memorial en dret com amicus curiae davant de la Cort Interamericana, en el qual va qüestionar la compatibilitat de l'indult concedit a Alberto Fujimori amb el dret internacional aplicable al cas.

Amnistia Internacional seguirà de prop aquesta important decisió de revisió de l'indult.

"La decisió que serà presa pels tribunals nacionals haurà de tenir com a centre els drets dels familiars de les víctimes, que porten dècades reclamant veritat, justícia i reparació", ha explicat Marina Navarro, directora executiva d'Amnistia Internacional Perú.

Més informació:

El 2001 la Cort Interamericana de Drets Humans va dictar sentència en el cas Barrios Altos Vs. Perú per la responsabilitat internacional de l'estat per l'execució de 15 persones i lesions a quatre més per part d'agents del grup paramilitar Colina, així com també per la manca d'investigació i sanció dels responsables dels fets.

El 2006 la Cort va dictar sentència en el cas La Cantuta Vs. Perú per la responsabilitat de l'estat per la desaparició forçada i execució extrajudicial de nou persones i un professor de la Universitat Nacional Enrique Guzmán i Valle-La Cantuta per part d'agents del grup paramilitar Colina, així com per lamanca d'investigació i sanció dels responsables.

Tots dos casos continuen en etapa de "supervisió de compliment de sentència" per la Cort.

El 2009, la Sala Penal Especial de Cort Suprema de Justícia del Perú va trobar culpable l'ex president Alberto Fujimori de manera unànime pels delictes d'assassinat, segrest i lesions greus perpetrats pels seus subordinats contra desenes de persones, constituint crims de lesa humanitat, segons va determinar la Cort, mentre ell ocupava la prefectura de l'Estat. Se li va imposar una sanció de 25 anys de presó per aquests crims. El ple de la Cort Suprema va confirmar aquella sentència pocs mesos més tard.

El 24 de desembre de 2017 el president Pedro Pablo Kuczynski, mitjançant Resolució Suprema número. 281-2017-JUS va concedir "indult i dret de gràcia per raons humanitàries" a l'ex president Alberto Fujimori "per les condemnes i processos penals que a data d'avui es troben vigents".

Al juny de 2018, la Cort Interamericana de Drets Humans va emetre la seva resolució de supervisió de compliment de sentència dels casos Barrios Altos i La Cantuta, en la qual va atorgar termini fins al 28 d'octubre perquè les parts presentin informació sobre els avanços per part de la jurisdicció nacional del control de l'indult per raons humanitàries concedit a Fujimori, en relació al compliment de l'obligació d'investigar, jutjar i sancionar en els casos Barrios Altos i La Cantuta.