Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Perú: Amnistia internacional ha documentat l'ús excessiu de la força per part de la Policia Nacional

Renzo Salazar/Getty Images

Mitjançant la verificació immediata de proves audiovisuals, Amnistia Internacional ha comprovat episodis que exemplifiquen l'ús excessiu i innecessari de la força per la Policia Nacional en les manifestacions produïdes en el context de la crisi política que travessa al país.

"Els vídeos verificats digitalment per Amnistia Internacional són una evidència contundent de la violència exercida per la Policia contra la població a qui haurien de protegir", ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

D'acord amb l'informació rebuda, des del 10 de novembre de 2020 i, principalment, en les massives protestes portades a terme el passat 12 de novembre en diverses ciutats del país, més de 15 persones haurien resultat ferides, almenys tres d'elles en gravetat per arma de foc.

Amnistia Internacional també ha rebut denúncies de detencions arbitràries per part d'efectius de la Policia Nacional vestits de civils i que es negaven a identificar-se, i de maltractaments per part de les forces de seguretat.

Per la seva part, la Policia Nacional ha reportat que onze efectius policials van resultar lesionats amb objectes contundents, i va informar sobre persones que van ser detingudes per "disturbis, agressió i resistència a l'autoritat", ometent la publicació de la xifra exacta.

En els incidents que Amnistia Internacional ha pogut verificar, agents policials van disparar municions, van llençar gas lacrimogen, van colpejar o sotmetre amb violència persones de manera innecessària i desproporcionada, ferint-les i violant estàndards internacionals de drets humans.

El 12 de novembre a la nit al voltant de la Cort Superior de Justícia de Lima, nombrosos agents policials van disparar directament contra persones durant una manifestació. En un primer vídeo, agents que formaven una barrera van disparar municions no identificades en quatre ocasions, mentre un d'ells cridava "mata'l, mata'l". En un altre vídeo del mateix incident, el mateix grup d'agents va disparar contra un grup de persones en diverses ocasions i en un altre vídeo un agent va disparar a curta distància en direcció a un grup de persones.

"A causa de la repressió violenta de les protestes, aquesta crisi política està generant una crisi de drets humans. Les autoritats han de donar prioritat a la protecció de la població sobre qualsevol interès polític", ha afirmat Marina Navarro, directora executiva d'Amnistia Internacional Perú.

Les autoritats hi han de parar immediatament la repressió de les manifestacions, garantir el dret a la protesta pacífica i investigar de manera ràpida, exhaustiva, independent i imparcial totes les denúncies de violacions de drets humans durant la crisi actual, particularment aquelles comeses per les forces de seguretat.

Amnistia Internacional destaca que en aquest context el rol de periodistes i persones defensores de drets humans és fonamental i rebutja energèticament la informació rebuda sobre amenaces i actes intimidatoris comesos contra personal de la Coordinadora Nacional de Drets Humans. Almenys quatre periodistes han resultat ferits durant la repressió de les protestes.