Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Paraguai: AI promou inconstitucionalitat de resolucions discriminatòries contra persones LGBTI

El dia d'avui, Amnistia Internacional, amb l'equip Diversxs Alt Paraná, i amb el suport de la Xarxa Paraguaiana de la Diversitat Sexual (REPADIS) i It Gets Better Paraguai, va presentar davant la Cort Suprema de Justícia una acció d'inconstitucionalitat contra dues resolucions de la Junta i Intendència Municipal de la Ciutat de Hernandarias que vulneren els drets humans de persones Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex (LGBTI).

El 19 de setembre, Diversxs Alt Paraná, un col·lectiu que defensa els drets de persones LGBTI, va presentar un ofici informant a l'Intendent d'Hernandarias sobre la realització d'una marxa pacífica en aquesta ciutat programada per al 29 de setembre. La marxa tenia com a motiu recordar l'homicidi de Bernardo Aranday dels violents fets vinculats a les investigacions del cas el 1959, durant la dictadura d'Alfredo Stroessner. El 27 de setembre, l'Intendent de Hernandarias va emetre la Resolució 3076/19, que va prohibir la realització de la marxa per considerar-les contràries a la "moral pública", i va confirmar la Resolució 036/19, per la qual es declara a Hernandarias "Ciutat pro-Vida i pro-Família ".

"Les resolucions emeses per la Intendència Municipal d'Hernandarias a Paraguai són clarament mostres d'intolerància que reforcen els prejudicis socials i augmenten les nefastes repercussions en contra de les persones LGBTI. En el nostre treball al voltant del món hem documentat com aquest tipus de mesures imposades per autoritats comporten que les persones LGBTI siguin estigmatitzades, criminalitzades i augmenten la discriminació, rebuig social i violència en contra seva, "va dir Erika Guevara Roses, directora per a les Amèriques de Amnistia Internacional.

La Intendència mai va notificar formalment a Diversxs, o a Amnistia Internacional com l'organització que els acompanya. Integrants de Diversxs només van tenir accés a prendre una fotografia de les resolucions a la Comissaria, com a resultat de la seva insistència per veure el document oficial.

Tot i la decisió de les autoritats locals de prohibir la marxa, Diversxs va decidir seguir endavant amb l'activitat. Minuts després d'haver iniciat la mobilització, el grup va ser agredit verbal i físicament per grups anti-drets, sense que la Policia Nacional intervingués per protegir els seus drets i detenir els qui els estaven atacant. Alguns integrants de Diversxs que van ser atacats van presentar denúncies penals perquè s'investiguin i sancionin els responsables.

Mitjançant l'Acció d'Inconstitucionalitat presentada davant la Cort Suprema, Amnistia Internacional va argumentar que les resolucions violen els drets a la llibertat d'expressió, la llibertat de reunió i manifestació pacífica, i a la igualtat de les persones, entre d'altres. Així mateix, l'organització va denunciar la utilització d'arguments a favor de la protecció de la "moral pública" com un pretext per a restringir indegudament el dret a la llibertat de reunió i manifestació pacífica, particularment en contra de les persones LGBTI.

"Els Estats tenen l'obligació d'abstenir d'imposar qualsevol tipus de model o estàndard moral sobre els individus. Confiem que la Cort Suprema faci justícia a favor de Diversxs i totes les persones LGBTI del país mitjançant la declaració de les resolucions demandades com inconstitucionals i contràries al dret internacional dels drets humans ", va dir María Teresa Añazco Barudi, presidenta d'Amnistia Internacional Paraguai .