Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Palestina: autoritats han de retirar càrrecs contra el defensor dels drets humans Issa Amro per les seves crítiques pacífiques

palestina
L'enjudiciament de Issa Amro, destacat defensor palestí dels drets humans, per una publicació en les xarxes socials en la qual criticava a les autoritats palestines és un altre cop devastador per a la llibertat d'expressió a Palestina”, ha declarat Amnistia Internacional amb motiu de la primera vista del seu judici, el 28 de març.

Issa Amro, membre fundador del grup Joves contra els Assentaments, va ser detingut per les forces de seguretat palestines el 4 de setembre de 2017 després de criticar a les autoritats palestines a Facebook per detenir a un periodista a Hebron que havia criticat al president Mahmud Abbas.

“És una vergonya que Issa Amro pugui ser condemnat a presó simplement per expressar les seves opinions i promoure els drets humans a Internet. Les autoritats palestines han de retirar immediatament tots els càrrecs formulats en contra seva. Criticar a les autoritats no hauria de ser mai delicte. De ser empresonat, Issa Amro seria un pres de consciència”, ha afirmat Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

Després de la seva detenció per les forces de seguretat preventives l'any 2017, Issa Amro estar set dies reclòs, durant els quals va ser presumptament torturat per interrogadors del Comitè Conjunt de Seguretat, òrgan integrat per membres de diferents forces de seguretat. Amro va dir a Amnistia Internacional que havia estat cinc dies en règim d'aïllament i que els interrogadors li van propinar cops de puny i el van amenaçar de mort. Posteriorment va quedar en llibertat amb una fiança de 1.400 dòlars estatunidencs.

Amro està acusat d'alterar l' “ordre públic” conforme a la draconiana Llei de Delictes Electrònics de Palestina, així com de “causar conflicte” i “insultar a les màximes autoritats”, en aplicació del Codi Penal jordà de 1960, que continua vigent a Cisjordània. De ser declarat culpable, podria ser condemnat a un màxim de dos anys de presó i al pagament d'una multa.

Quan va sortir en llibertat després de gairebé una setmana de detenció, li van dir que la seva causa seria congelada, perquè es retirerien els càrrecs i s'arxivaria l'expedient. No obstant això, el mes passat, un tribunal palestí d'Hebron va reobrir la causa en un intent evident d'intimidar-lo perquè abandoni la seva labor en curs de denunciar violacions de drets tant israelians com palestines.

“Les autoritats palestines tenen un funest historial d'assetjament i intimidació a persones que fan crítiques pacífiques i a activistes de drets humans. La persecució contínua a la qual és sotmès Issa Amro és un terrible indici que aquestes tendències il·legítimes s'estan perpetuant. L'imminent nou govern del primer ministre Mohammad Shtayyeh ha de deixar clar amb rapidesa que no és així i mostrar un compromís real amb la protecció dels drets dels qui defensen els drets humans, com Issa Amro”, va prosseguir Saleh Higazi.

Amenaces de mort i intimidació

Issa Amro va explicar a Amnistia Internacional que havia rebut amenaces de mort en les xarxes socials i per telèfon de simpatitzants de Fatah, el partit polític palestí en el poder a Cisjordània. Va dir que temia per la seva seguretat personal i va afegir que les autoritats palestines també havien amenaçat a persones del seu entorn perquè deixessin de col·laborar amb ell o amb l'organització Joves contra els Assentaments (YAS), amb la qual està vinculat.

El mes passat, Fatah va fer pública una declaració de premsa en la qual instava a les organitzacions de la societat civil d'Hebron al fet que no treballessin amb Issa Amro ni amb Joves contra els Assentaments, i advertia que els qui ho fessin sofririen represàlies.

Issa Amro va dir que, després de la declaració de premsa de Fatah, els colons israelians d'Hebron havien augmentat la intimidació i la incitació contra ell i contra membres de Joves contra els Assentaments.

“Les autoritats palestines de Cisjordània han de garantir que els qui defensen els drets humans, com Issa Amro, poden fer lliurement el seu treball sense sofrir amenaces, intimidació ni abusos; no protegir aquestes activitats i interferir deliberadament en la seva labor són violacions flagrants del dret internacional”, ha dit Saleh Higazi.

Les autoritats palestines de Cisjordània deuen així mateix deixar d'usar la repressiva Llei de Delictes Electrònics per a perseguir a persones crítiques i activistes pacífics i, en el seu lloc, reformar aquesta llei fent-la compatible amb les seves obligacions contretes en virtut del dret internacional dels drets humans o derogar-la totalment.

La població palestina de Cisjordània i la Franja de Gaza porta més de 50 anys sofrint violacions sistemàtiques dels seus drets humans sota la brutal ocupació israeliana. Les persones compromeses amb l'activisme, com Issa Amro, que estan revelant el que ocorre realment en el lloc perquè la població pugui obtenir justícia i rescabalament, han de poder treballar sense ingerències arbitràries”, ha conclòs Saleh Higazi.

Informació general

Issa Amro està també enjudiciat per un tribunal militar israelià per 18 càrrecs, tots ells relacionats amb el seu activisme pacífic a Hebron. La pròxima vista d'aquesta causa està prevista per a l'1 d'abril.