Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Pakistan: defensora dels drets humans paixtu ha de quedar en llibertat immediata i incondicional

Gulalai Ismail (Pakistan)
Jamie McCarthy / Getty Images
Les autoritats del Pakistan han de posar immediatament en llibertat incondicional Gulalai Ismail, defensora dels drets humans paixtu detinguda avui en arribar a l'aeroport d'Islamabad. Gulalai Ismail és simpatitzant del Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu, moviment no violent que ha estat fent campanya per tot el Pakistan contra les desaparicions forçades, les execucions extrajudicials i la discriminació de la minoria ètnica paixtu.

"Gulalai Ismail ha de ser posada en llibertat immediatament i sense condicions. No hi ha res que justifiqui que se la detingui ni que se li prohibeixi viatjar. La seva detenció es deu únicament al seu treball pacífic pels drets humans", ha afirmat Rabia Mehmood, investigadora d'Amnistia Internacional per a l'Àsia Meridional.

Gulalai Ismail, fundadora de la xarxa Llavors de Pau i guardonada amb el premi Anna Politkovskaya eñ 2017, va ser detinguda a l'aeroport d'Islamabad en tornar de Londres.

A la seva arribada a Islamabad, van informar-la que el seu nom estava en la "Llista de Control de Sortides", que implica la prohibició de sortir del país.

En el darrer any, les autoritats han prohibit concentracions pacífiques organitzades pel Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu i alguns dels seus principals membres han estat detinguts arbitràriament i se'ls ha impedit viatjar pel país. També s'han presentat càrrecs contra alguns per presumptes delictes informàtics i de sedició.

Hayat Preghal, activista a les xarxes socials i simpatitzant del Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu, va quedar en llibertat sota fiança el 3 d'octubre, després de passar més de dos mesos a la presó simplement per haver estat acusat de publicar a les xarxes socials contingut que es va considerar que criticava les autoritats pakistaneses.

Des de les oficines de l'Agència Federal d'Investigacions del Pakistan, Gulalai Ismail va enviar per Whatsapp a les seves amistats i simpatitzants un missatge d'àudio en què deia que era a punt de ser detinguda. "M'han posat sota custòdia a l'aeroport", deia en el missatge. "M'han portat a l'oficina principal de l'Agència Federal d'Investigacions, on la policia m'ha detingut per parlar en favor del Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu a [la concentració de] Swabi".

El nom de Gulalai és un dels 19 que apareixen en una denúncia policial per organitzar una concentració del Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu a la ciutat nord-oriental de Swabi el 13 d'agost i adreçar-se a les persones assistents. Els càrrecs contra els activistes del Moviment són "reunió il·legal", "càstig per disturbis" i "càstig per restricció il·legal".

En el seu missatge, Gulalai Ismail deia que la seva detenció era el darrer senyal de com s'està reduint l'espai de la societat civil al Pakistan. "Això no és un atac a Gulalai Ismail ni al Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu", afegia. "És un atac a les llibertats civils. A la nostra llibertat d'opinar. És un atac a la nostra llibertat d'expressió".

"És una iniciativa molt preocupant. El nou govern del primer ministre Imran Khan va dir que protegiria els drets humans i abordaria juntament amb els membres del Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu problemes com les desaparicions forçades i les execucions extrajudicials", ha afirmat Rabia Mehmood.

"La detenció de Gulalai Ismail posa a prova aquests compromisos. En comptes d'intentar silenciar els defensors i defensores dels drets humans, el nou govern ha de treballar per crear un entorn segur i afavoridor de qui alça la veu per la ustícia".

Missatge d'àudio gravat per Gulalai Ismail:

"Sóc Gulalai Ismail. Agents estatals i no estatals han estat reprimint-me il·legalment pel meu activisme de drets humans i per alçar la veu en favor de la consolidació de la pau. El meu nom estava avui en la Llista de Control de Sortides. Quan tornava de Londres, en el control d'immigració de l'aeroport, em vaig assabentar que havien posat el meu nom en la llista. En l'aeroport em van posar sota custòdia. Em van portar a l'oficina principal de l'Agència Federal d'Investigacions de Pakistan, on la policia va a detenir-me per parlar, per fer un discurs en favor del Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu en la concentració de Swabi. Així que la policia va detenir-me. Això és un exemple de com l'Estat està reduint l'espai per a les organitzacions de la societat civil. L'espai es redueix i tanquen espais perquè se sentin les veus de la societat civil, unes veus que sorgeixen en favor de la pau. Parlem en favor de la consolidació de la pau [...] Això no és un atac contra Gulalai Ismail ni contra el Moviment per a la Protecció de l'Ètnia Paixtu. Això és un atac a les llibertats civils. És un atac a la nostra llibertat d'opinar. És un atac a la nostra llibertat d'expressió".