Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Organitzacions de la societat civil reclamen que les poblacions vulnerables tinguin garantit l'accés a les vacunes de la Covid-19 a Espanya

AP Photo/Alvaro Barrientos
  • Més de quaranta destacades organitzacions de la societat civil representades per Amnistia Internacional, el Col·lectiu d'Afectades per l'INSS i REDER denuncien l'exclusió en la pràctica de les campanyes de vacunació de les persones immigrants en situació irregular, de les persones sense llar i, en general, de poblacions vulnerables per la seva situació socioeconòmica.
  • Ho han demanat per carta a Carolina Darias, ministra de Sanitat, hores abans de la compareixença prevista per avui i en el marc de la Setmana Mundial de la Immunització.

Més de quaranta destacades organitzacions de la societat civil representades per Amnistia Internacional, el Col·lectiu d'Afectades per l'INSS i REDER* han remès avui una carta a Carolina Darias, ministra de Sanitat, reclamant que el proper Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) adopti les directrius vinculants per assegurar l'accés a la vacunació, sense cap tipus de discriminació, a les persones que no compten amb targeta sanitària.

Entre els diferents col·lectius susceptibles de ser exclosos en la pràctica de les campanyes de vacunació es troben, segons les organitzacions signatàries, les persones grans reagrupades legalment per familiars que resideixen a Espanya, les persones immigrants en situació administrativa irregular que, en molts casos,i en la seva majoria dones, s'ocupen de la cura de persones grans, o les persones sense llar. En aquest sentit, les organitzacions reclamen l'adopció de manera urgent de l'avantprojecte de llei -anunciat pel Govern- perquè asseguri la universalitat en l'accés al Sistema Nacional de Salut. Un instrument clau, asseguren, per garantir el dret a la salut d'aquestes persones, inclòs el dret a accedir a la vacuna contra la COVID-19.

Persones vulnerables sense accés a les vacunes

Fa dos anys que Joshlin va aconseguir la reagrupació familiar a Espanya amb la seva mare (79 anys, targeta de discapacitat del 37% per un ictus i amb tractament psiquiàtric) i el seu pare (81 anys, amb una Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC) i asma). Després de realitzar nombrosos tràmits, va aconseguir un accés temporal al sistema sanitari per als seus pares que va ser revocat al gener de 2021. Tots dos formen part de grups de població que ja haurien d'estar vacunats, però cap d'ells no ha estat immunitzat contra la Covid-19 en no tenir targeta sanitària.

Livia, de 71 anys, viu a Espanya legalment gràcies a la reagrupació familiar sol·licitada per la seva filla, però no compta amb targeta sanitària. Tant per edat com per condicions de salut -pren inmunodepressors i les seves defenses són baixes- hauria de tenir accés a la vacuna, però cap de les consultes que ha fet al seu centre de salut i per telèfon li asseguren aconseguir-la.

Els casos d'aquestes dues dones, Joshlin i Livia, són exemples que Espanya no compta amb protocols consensuats en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS)que facin efectiu l'accés a la vacuna a la població que es troba en qualsevol d'aquestes situacions d'exclusió sanitària i que, a més, tampoc compta amb informació detallada sobre la campanya de vacunació.

Les entitats que subscriuen aquesta carta consideren que, tot i que és "molt positiu" l'enfocament de l'estratègia de vacunació espanyola, que inclou com a grup de vacunació el de les persones pertanyents a poblacions vulnerables per la seva situació socioeconòmica" -tal com recomana l'Organització Mundial de la Salut-, aquestes intencions no s'han fet realitat.

Quatre mesos després de la seva publicació, cap actualització del document d'estratègia conté directrius o recomanacions que assegurin la vacunació dels col·lectius que, a dia d'avui, segueixen trobant obstacles per accedir al sistema sanitari.

Per tot això, recorden a Carolina Darias, ministra de Sanitat, que el Grup d'Experts en Assessorament Estratègic sobre Immunització (SAGE) de l'OMS assenyala que cal "prendre mesures proactives per garantir la igualtat d'accés a totes les persones que reuneixin els requisits per formar part d'un grup prioritari, especialment les poblacions socialment desfavorides".

Mesures a adoptar en el proper Consell Interterritorial

Les entitats signatàries sostenen que el CISNS hauria d'adoptar directrius que garanteixin la vacunació de les persones sense targeta sanitària. Alhora, el Ministeri de Sanitat ha d'aprovar de manera urgent l'avantprojecte de llei que asseguri la universalitat en l'accés al Sistema Nacional de Salut sense cap tipus de discriminació. El Ministeri va obrir la consulta pública prèvia sobre l'avantprojecte de llei el passat mes d'octubre i les organitzacions van enviar les seves recomanacions per a l'elaboració de la norma. Al març, la Ministra de Sanitat va anunciar en seu parlamentària la seva propera aprovació en el segon trimestre del present any, sense que hi hagi hagut novetats sobre el procés en què es troba l'avantprojecte.

Entre les mesures concretes i efectives a adoptar pel CISNS expressades per les entitats que subscriuen en la carta a la ministra, destaquen:

  • La identificació de les persones que no compten amb targeta sanitària de cadascun dels grups objectius de la campanya de vacunació.
  • L'establiment de protocols administratius i de gestió sanitària que facin efectiu l'accés a la vacuna a aquestes persones.
  • La garantia que la població que es troba en aquesta situació compti amb informació detallada sobre la campanya de vacunació.

Accions positives desenvolupades en algunes Comunitats Autònomes

Encara que les entitats signatàries destaquen iniciatives com el Pla de Contingència específic per a col·lectius vulnerables d'Illes Balears; la instrucció interna a Astúries que comunica a tots els centres de salut la necessitat d'assegurar vacunació de persones sense targeta sanitària; i l'anunci de la Comunitat Valenciana que totes les persones que no tinguin targeta sanitària poden apropar-se als centres de salut amb la finalitat de donar-los d'alta en el sistema i entrar així en la campanya de vacunació, reclamen una acció nacional de vacunació de grups vulnerables mitjançant "protocols eficaços i coordinats des del CISNS" que facin realitat el dret d'aquestes persones a ser vacunades.

Informació addicional

En els últims mesos, agències de Nacions Unides i diversos mecanismes de protecció de drets humans han instat els Estats a garantir l'accés a les vacunes contra la Covid-19 sense cap tipus de discriminació.

Al seu torn, el Relator Especial de Nacions Unides sobre els drets humans dels migrants i la Relatora Especial sobre el dret de tota persona al gaudi del més alt nivell possible de salut física i mental han assenyalat que la priorització de les bovines ha d'incloure a totes les persones que compleixin els requisits d'un grup prioritari, independentment de qui siguin.

Per la seva banda, el Representant Especial del Secretari General sobre Migració i Refugiats del Consell d'Europa, l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, entre altres organismes, han recomanat als Estats:

  • proporcionar un accés equitatiu a les vacunes per a totes les persones independentment de la seva situació migratòria; adoptar mesures per superar els obstacles,
  • establir protocols que facilitin l'accés equitatiu a la vacunació, incloses les persones que es troben en situació irregular,
  • realitzar activitats de divulgació i subministrament d'informació entre els migrants en un idioma que entenguin i en formats als quals puguin accedir
  • i establir tallafocs entre l'aplicació de la llei d'immigració i la provisió de la vacuna COVID-19.

REDER* és una plataforma contra l'exclusió sanitària coordinada per un grup d'organitzacions integrat actualment per ARI-PERU, la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), Metges del Món, Salut per Dret, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC) i la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS). De la seva mà s'han anat sumant altres entitats que pots conèixer aquí