Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONU: votació històrica sobre armes nuclears, una victòria per a la humanitat


Després de la votació de l'Assemblea General de l'ONU a favor d'adoptar una resolució històrica per iniciar el 2017 les negociacions sobre un tractat per prohibir les armes nuclears, Patrick Wilcken, investigador sobre Control, Seguretat i Comerç d'Armes i Drets Humans d'Amnistia Internacional, ha declarat: "Aquesta decisió històrica és un vot a favor del sentit comú i la humanitat. Ens apropa un pas més a un món lliure dels horrors de les armes nuclears, les armes més destructives i indiscriminades mai creades. Aquesta votació demostra que la majoria dels Estats considera que la prohibició global de les armes nuclears és la millor opció per protegir al món dels seus efectes catastròfics".

"Ens oposem a l'ús, possessió, producció i transferència d'armes nuclears per qualsevol país, inclosos els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU, per la qual cosa ha estat profundament decebedor veure que aquests, i altres Estats amb armes nuclears, van votar en contra de la resolució o es van abstenir. Els demanem que prenguin una postura a favor dels drets humans participant plenament en les properes negociacions".

Informació complementària

El 27 d'octubre, en la Primera Comissió de l'Assemblea General de l'ONU, que s'ocupa del desarmament i dels afers relatius a la seguretat internacional, 123 països van votar a favor de la resolució, 38 en contra i 16 es van abstenir. Entre els qui van votar en contra estaven quatre dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU -Estats Units, França, Regne Unit i Rússia- i la Xina es va abstenir; els cinc països posseeixen armes nuclears.

La resolució prepara el camí per a la conferència de l'ONU que se celebrarà al març de 2017, en la qual es negociarà "un instrument legalment vinculant per prohibir les armes nuclears, amb vista a la seva eliminació total".

Amnistia Internacional dóna suport a la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears, que propugna un tractat mundial per prohibir-les.