Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONU: Nova resolució contra la violència a Myanmar ha d'impulsar un embargament d'armes global

© STR/AFP via Getty Images

?Tots els països han de deixar de vendre armes a Myanmar després de l'adopció d'una resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides que condemna l'ús de mitjans letals i de la violència al país?, ha declarat avui Amnistia Internacional.

La resolució, aprovada per una majoria aclaparant de 119 vots contra1, amb 36 abstencions, demana als Estats membres que impedeixin l'entrada d'armes al país, condemna enèrgicament l'empitjorament de la repressió d'els qui es manifesten de forma pacífica i de la societat civil, i demana la llibertat immediata i incondicional de les persones detingudes de forma arbitrària i la fi de les restriccions a la llibertat d'expressió.

?Avui, l'Assemblea General, com la veu de tota la comunitat internacional, s'uneix al Consell de Drets Humans i al Consell de Seguretat de l'ONU en la condemna al bany de sang que està perpetrant l'exèrcit de Myanmar contra el seu propi poble?, va declarar Lawrence Moss, responsable superior d'Amnistia Internacional per al treball d'incidència amb l'ONU.

?L'exèrcit de Myanmar ha d'acatar aquestes peticions i el Consell de Seguretat de l'ONU ha d'actuar per fer que es compleixin.

?Tots els països haurien de prendre en compte la crida de la resolució que s'impedeixi l'entrada d'armes a Myanmar, i el Consell de Seguretat ha de fer immediatament que sigui obligatori mitjançant la imposició d'un embargament d'armes global i integral a Myanmar.

?Un senyal positiu és que 11 dels 15 membres del Consell de Seguretat van votar a favor d'aquesta resolució. Xina i Rússia, que es van abstenir en la votació per adoptar aquesta resolució, també haurien d'abstenir-se ara de vetar una resolució del Consell de Seguretat per imposar un embargament d'armes global i integral a Myanmar i de bloquejar així la voluntat de la comunitat internacional.

?Tots els Estats han de demanar a Xina i a Rússia que acatin la crida de l'Assemblea General d'impedir l'entrada d'armes a Myanmar i que cooperin per convertir-ho en obligatori per a tots els Estats mitjançant una resolució del Consell de Seguretat?, va afegir Moss.

Segons informes, des que l'1 de febrer un cop d'estat militar va enderrocar al govern civil triat en les urnes, 870 manifestants, transeünts i altres persones civils han perdut la vida; més de 4.983 han estat detingudes, i els drets a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica han estat retallats dràsticament amb mesures com el tancament de mitjans de comunicació, Internet i xarxes socials. La resolució de l'ONU demana que les forces armades de Myanmar posin en llibertat ?immediatament i sense condicions? als líders i lideresas polítics civils triats i a totes les altres persones detingudes, acusades o arrestades arbitràriament; i posin fi a les ?restriccions imposades al personal mèdic, la societat civil, els membres de sindicats, els periodistes i els treballadors dels mitjans de comunicació, i a les restriccions imposades en Internet i els mitjans socials?.

La resolució observa així mateix que la Cort Penal Internacional ha obert una investigació sobre suposats crims atroços comeses a Bangladesh i Myanmar. Amnistia Internacional demana, a més, al Consell de Seguretat que remeti la situació de Myanmar en el seu conjunt a la Cort Penal Internacional i imposi sancions específiques contra els militars responsables de crims de dret internacional com les violacions greus relacionades amb la repressió de la dissidència després del cop d'estat de l'1 de febrer.

El text de la resolució es va negociar entre nou Estats membres de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ENDRECEN) i un grup central dels més de 50 Estats que patrocinaven la resolució.

?Després de negociar aquest text, el fet que quatre Estats de l'ENDRECEN ?Brunei, Cambodja, Laos i Tailàndia? no ho hagin recolzat quan es va cridar a votar no és un bon auguri per a l'èxit del procés de diàleg i mediació que l'ENDRECEN diu liderar?, va concloure Moss.

?Durant vuit setmanes, l'ENDRECEN no ha implementat la seva pròpia declaració consensuada del 24 d'abril i ni tan sols ha nomenat al seu enviat o enviada especial. Ara l'ENDRECEN no ha estat capaç d'adoptar una postura unida a favor de la llibertat de les persones detingudes arbitràriament i en contra de l'entrada d'armes a Myanmar.

?Els Estats de l'ENDRECEN han d'utilitzar tota la seva influència bilateral i regional per assegurar-se que Myanmar compleix aquestes demandes, però la comunitat internacional no pot seguir esperant solament a l'ENDRECEN. El Consell de Seguretat de l'ONU ha d'actuar per fer que es compleixin les crides de l'Assemblea General a Myanmar?.