Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONU: Les potències nuclears han de sumar-se al tractat històric que il·legalitza les armes nuclears

© ICAN

El dia d'avui és una fita històrica en la campanya per lliurar al món de les armes nuclears, ha manifestat Amnistia Internacional en ocasió de l'entrada en vigor del Tractat de l'ONU sobre la Prohibició de les Armes Nuclears. El Tractat declara il·legal en virtut del dret internacional desenvolupar, provar, posseir, albergar, utilitzar o amenaçar amb utilitzar armes nuclears, i ha estat adoptat per dos terços dels Estats membres de l'ONU.

Cap de les potències nuclears del món l'ha signat, i Amnistia Internacional les insta, i a altres Estats, a sumar-se al moviment per l'eliminació de les armes més inhumanes i destructives mai creades.

"Fins ara, les armes nuclears eren les úniques armes de destrucció massiva no subjectes a un tractat de prohibició mundial, malgrat els danys catastròfics que causen. El canvi transcendental efectuat avui en el dret internacional, gràcies a decennis de treball de campanya de la societat civil, ens apropa una mica més a l'eradicació definitiva de l'amenaça nuclear", ha afirmat Verity Coyle, assessora general d'Amnistia Internacional sobre transferències de material militar, de seguretat i policial.

"No obstant això, és molt preocupant que cap dels Estats que posseeixen armes nuclears s'hagi sumat a aquest tractat. La dissuasió nuclear és una estratègia basada en l'amenaça de matar milions de persones i provocar una catàstrofe humanitària i ambiental, i no té cabuda al món actual".

Un moment històric

El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears va ser adoptat per dos terços dels Estats membres de l'ONU el 2017 i entra en vigor avui.

Prohibeix als Estats una àmplia varietat d'actes, entre els quals desenvolupar, provar, produir, fabricar, transferir, posseir, emmagatzemar, utilitzar o amenaçar d'utilitzar armes nuclears o permetre desplegar mestresses nuclears al seu territori.

Aquest tipus d'activitats són habituals; segons la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN), Bèlgica, Alemanya, Països Baixos, Itàlia i Turquia alberguen entre totes prop de 150 armes nuclears nord-americanes. Cap d'aquests Estats s'ha sumat al Tractat.

Encara que el Tractat de No Proliferació de 1968 prohibeix a les potències no nuclears fabricar armes nuclears, no imposa una prohibició general de l'ús o possessió d'armes nuclears a totes les Parts.

Al mateix temps, les potències nuclears no s'atenen als compromisos adquirits conformement al Tractat de No Proliferació; segons ICAN, el 2019 nou països van gastar 72.900 milions de dòlars nord-americans en armes nuclears.

"El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears esmena una enorme manca del dret internacional, i la seva entrada en vigor ha d'anar acompanyada d'un canvi de rumb per part dels Estats que encara donen suport d'una forma o una altra l'ús d'armes nuclears", ha afegit Verity Coyle.

"Posar fi a l'amenaça de les armes nuclears és una responsabilitat que tots els governs han d'assumir d'acord amb la seva obligació de garantir el respecte del dret internacional humanitari i dels drets humans".