Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONU: flagrants incompliments del TCA enfosqueixen la conferència sobre comerç d'armes a Tòquio


Molts governs continuen alimentant els conflictes a tot el món i incomplint les regles de l'històric Tractat sobre el Comerç d'Armes (TCA) en subministrar armes a autors de violacions de drets humans coneguts. Els delegats es reuniran aquesta setmana a Tòquio (Japó) amb motiu de la quarta Conferència dels Estats Parts en el TCA, de periodicitat anual.


"Enguany, l'exèrcit israelià, que rep generosos subministraments d'armes dels Estats Units i països de la Unió Europea (UE), ha abatut a trets 140 manifestants palestins i n'ha ferit milers més a Gaza. Mentrestant, la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita, que gaudeix del suport del Regne Unit, França, els Estats Units i altres països, continua infligint un patiment devastador a la població civil iemenita", ha explicat Patrick Wilcken, investigador de Control d'Armes i Drets Humans d'Amnistia Internacional.

"El Tractat sobre el Comerç d'Armes estableix clarament la prohibició d'exportar armes quan existeixi un risc real de contribuir a cometre o facilitar violacions de drets humans. Els Estats que continuen subministrant armes a l'Aràbia Saudita i Israel estan incomplint les regles descaradament".

El TCA va entrar en vigor el 2014 després d'anys de campanya d'Amnistia Internacional i altres ONG. Prohibeix la transferència internacional d'armes, municions i articles relacionats quan se sàpiga que poden utilitzar-se per cometre crims de guerra, o quan existeixi un risc preponderant que es destinin a cometre o facilitar violacions greus de drets humans.

Les transferències d'armes alimenten els conflictes a tot el món

La negativa del Regne Unit, França, els Estats Units i altres estats a suspendre les transferències d'armes a l'Aràbia Saudita, malgrat la lletania de possibles crims de guerra duts a terme per la coalició que dirigeix al Iemen, s'ha convertit en un cas emblemàtic de comerç d'armes irresponsable. Durant l'any passat va haver-hi alguns avanços, com el reconeixement per part d'un creixent nombre de països que armar a la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita podia implicar-los en la comissió de crims de guerra.

Activistes, periodistes i algunes personalitats polítiques de països com Bèlgica, Finlàndia, Alemanya i Grècia han començat a qüestionar les transferències d'armes a la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita. En alguns casos, els Estats han suspès les transferències a l'Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs i altres membres de la coalició per les seves accions al Iemen.

A l'abril i maig d'aquest any, Amnistia Internacional va reiterar la seva petició d'un embargament d'armes a Israel després que soldats israelians matessin a trets, al llarg de la tanca que separa la Franja de Gaza d'Israel, almenys 140 manifestants palestins que no constituïen una amenaça imminent per a la vida. Els EUA són el principal proveïdor d'armes d'Israel, però molts altres Estats Part en el TCA, entre els quals Alemanya, França, Itàlia, Bulgària, República Txeca i Corea del Sud, continuen subministrant armes i municions al país.

Malgrat aquests casos concrets i ben documentats, en passades edicions de la conferència hi ha hagut una marcada reticència a debatre qüestions de fons. A més de cridar l'atenció sobre els possibles incompliments del tractat, Amnistia Internacional ha expressat motius de preocupació per la contínua manca de transparència. A 31 de maig s'havien presentat menys de la meitat dels informes anuals sobre exportacions i importacions en 2017 previstos. Dos Estats Part van triar que els seus informes fossin confidencials, mentre que altres van retenir informació per raons comercials o de seguretat nacional.

"S'ha donat una aclaparant manca de voluntat política dels Estats a l'hora abordar els incompliments del tractat i garantir la rendició de comptes relativa a informar sobre els incompliments en les passades edicions de la conferència, que més aviat  han girat més aviat a l'entorn de qüestions administratives", ha manifestat Patrick Wilcken.

"El Tractat sobre el Comerç d'Armes es va concebre per reduir el patiment humà i augmentar la transparència sobre el comerç mundial d'armes, però molts Estats continuen donant prioritat a les relacions polítiques i comercials lucratives en detriment d'aquests objectius. El tractat té el potencial de salvar innombrables vides, però només si els Estats fan honor a les seves obligacions".

Amb motiu de la reunió a Tòquio, Amnistia Internacional ha posat en relleu altres tres possibles incompliments del tractat:

Recentment, investigadors d'Amnistia Internacional han identificat a una fàbrica de Sèrbia com a origen dels rifles que els soldats camerunesos van utilitzar per executar extraoficialment civils a la ciutat d'Achigachia. L'organització també ha examinat material visual que mostra un rifle Zastava M21 serbi en mans dels separatistes armats que van perpetrar atacs violents a les regions anglòfones del Camerun. Segons dades de l'ONU i els informes anuals del Tractat sobe el Comerç d'Armes, Sèrbia ha estat un important exportador d'armes petites al Camerun durant el passat decenni. No és la primera vegada que s'han documentat abusos contra els drets humans comeses per forces cameruneses amb armes petites de fabricació sèrbia. Amnistia Internacional demana a Sèrbia i a tots els altres Estats que suspenguin els futurs subministraments d'armes.

Amnistia Internacional també ha documentat l'ús excessiu de la força i les execucions extrajudicials dutes a terme per les autoritats de Nicaragua per reprimir les protestes que van començar a l'abril. Des de llavors, han mort al voltant de 300 persones, la immensa majoria a les mans de la policia o de grups parapoliciales. Segons la Base de dades Estadístics sobre Comerç de Mercaderies de l'ONU, durant els últims quatre anys Nicaragua ha importat armes petites, components relacionats i municions principalment des dels Estats Units, seguit de Brasil i Mèxic.

A Filipines, el president Duterte continua amb la seva campanya de violència contra presumptes delinqüents relacionats amb les drogues, en la qual han mort milers de persones. Les armes amb les quals s'han comès la majoria d'aquests homicidis són armes petites, especialment pistoles i revòlvers. Diversos països han exportat armes petites a Filipines, entre els quals Israel, Bulgària, Sud-àfrica, Índia i Corea del Sud. Xina i Rússia també s'han ofert a subministrar armes petites a Filipines.