Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

ONU: cartells de "Es busca per assassinat en massa" amb la imatge del general que dirigeix l'exèrcit birmà

© Amnesty International

  • La imatge del general en cap Min Aung Hlaing cobreix els carrers de Nova York
  • Podeu seguir l'etiqueta #ProsecuteTheGeneral

Nova York s'ha despertat coberta de cartells de "Es busca" amb la imatge de Min Aung Hlaing, comandant en cap de l'exèrcit de Myanmar que va supervisar les atrocitats contra la població rohingya del país. Els cartells formen part d'una campanya d'Amnistia Internacional que busca la rendició de comptes a Myanmar.

Els dirigents mundials, inclosos representants del govern de Myanmar, es reuneixen a Nova York aquesta setmana amb motiu del 73è període de sessions de l'Assemblea General de l'ONU.

Es preveu que la rendició de comptes per les atrocitats comeses contra la minoria rohingya i altres minories ètniques de Myanmar ocupi un dels primers llocs de l'agenda. El Consell de Drets Humans de l'ONU està debatent actualment sobre la creació d'un mecanisme de conservació de proves que podria contribuir a l'enjudiciament de Min Aung Hlaing i altres presumptes perpetradors.

Amnistia Internacional ha col·locat els cartells en una trentena de llocs de la ciutat, alguns d'ells emblemàtics.

"El general en cap Min Aung Hlaing és responsable de supervisar l'execució de crims contra la humanitat a Myanmar. Ell ocupava el lloc més alt de la cadena de comandament durant la despietada campanya d'assassinats, violacions, tortures i incendos se pobles empresa per l'exèrcit birmà, que va obligar centenars de milers de persones a fugir de casa seva", ha afirmat Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional.

"El seu exèrcit també ha perpetrat crims de guerra contra població civil de minories ètniques en el nord de Myanmar, on continuen els conflictes. Volem que els dirigents mundials tinguin en ment la cara del general aquesta setmana quan debatin sobre els següents passos a fer en rendició de comptes".

"Min Aung Hlaing ha aconseguit durant massa temps mantenir-se en un segon pla i esquivar l'atenció internacional, malgrat haver supervisat els horribles crims contra la població rohingya. Ja és hora de treure a la llum els responsables d'aquestes atrocitats i assegurar-se que reten comptes".

En els cartells a Nova York pot llegir-se: "Es busca per assassinat en massa. No deixem que quedi impune", al costat de testimonis tràgics de supervivents rohingyes.

"Vaig sentir plorar a la nena, després van disparar, i després, res més", ha explicat una dona rohingya, de 45 anys. Parlava de la seva néta de set mesos, assassinada per soldats a l'agost de 2017.

Més del 80% de la població rohingya del nord de l'estat de Rakhine ha fugit al veí Bangladesh a la recerca de seguretat des que van començar les operacions de l'exèrcit, el 25 d'agost de 2017.

Responsabilitat de comandament

La investigació d'Amnistia Internacional demostra que molts dels crims perpetrats contra dones, homes, nens i nenes rohingyas van ser planejats i organitzats per les més altes jerarquies de l'exèrcit de Myanmar. Donada l'estructura de comandament de l'exèrcit birmà, és inconcebible que Min Aung Hlaing i altres alts comandaments de l'exèrcit com a mínim no hagin sabut el que passava sobre terreny en el nord de l'estat de Rakhine, i que no actuessin per evitar o aturar els crims, ni per castigar-ne els responsables.

De fet, alts comandaments de l'exèrcit, entre els quals Min Aung Hlaing, es van desplaçar fins a la regió abans de la campanya de neteja ètnica o en el seu transcurs per supervisar parts de l'operació, i van documentar les seves visites a publicacions de Facebook.

Amnistia Internacional va identificar també unitats concretes de l'exèrcit sota el comandament directe de l'Oficina de Guerra del general en cap que van estar desplegades sobre el terreny en el nord de l'estat de Rakhine a partir d'agost de 2017 i van ser responsables de molts dels horribles abusos contra la població rohingya. Amnistia Internacional ha implicat també aquestes mateixes unitats en crims de guerra i altres violacions de drets humans comeses per l'exèrcit de Myanmar contra minories ètniques en els estats de Kachin i Shan del nord.

Amnistia Internacional demana al Consell de Seguretat de l'ONU que remeti sense dilació la situació de Myanmar a la Cort Penal Internacional.

"Els dirigents del món han de retenir en la seva retina el rostre de Min Aung Hlaing", ha declarat Kumi Naidoo. "Ell i els seus companys estaven al comandament de les forces que van cometre terribles crims de dret internacional. És hora que responguin davant la justícia".