Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Noves propostes amenacen la independència de la Cort Penal Internacional


Amnistia Internacional ha demanat avui als Estats que rebutgin les propostes que podrien soscavar greument la integritat de l'Estatut de Roma i polititzar seriosament la Cort Penal Internacional (CPI). Les reformes s’estan estudiant a la primera Conferència de Revisió de l'Estatut de Roma, que conclou a Kampala (Uganda) aquesta setmana.

“En primer lloc i abans de res els Estats han de garantir que aquesta primera Conferència de Revisió reforça el sistema de justícia penal internacional”, ha manifestat Claudio Cordone, secretari general interí d'Amnistia Internacional. “Les negociacions actuals no salvaguarden la independència de la CPI, una independència per la qual es va lluitar i es va guanyar una dura batalla fa 12 anys a Roma”.

Els delegats semblen estar avançant cap a un compromís que autoritzaria el Consell de Seguretat de l'ONU, un òrgan polític, a controlar quins delictes d’agressió investigaria i jutjaria la Cort. Aquest resultat amenaça la independència de la Cort obtinguda a Roma i pot obrir la porta a la seva politització i a atacs a la seva credibilitat.

Els representants dels Estats aplegats a Kampala també estanintentant impedir que la Cort investigui i jutgi nous delictes comesos per ciutadans de països que no hagin ratificat l'Estatut de Roma, o per ciutadans d'Estats que hagin ratificat l'Estatut però no n'hagin acceptat la reforma que s’està negociant a Kampala. Aquesta modificació s’aplicaria al delicte d’agressió i a alguns crims de guerra en conflictes armats no internacionals.

Cap a un sistema de justícia de dos nivells

“Si s’impedeix a la Cort investigar i jutjar nous delictes comesos per ciutadans de països que no han ratificat l'Estatut de Roma, es crearà un sistema de justícia de dos nivells”, ha manifestat Claudio Cordone. “Alguns dels Estats que van donar més suport a la Cort, ara encapçalen propostes negatives que n'eliminarien la independència i la seva capacitat per decidir si s’ha comès un acte d’agressió”.

La conferència de Kampala tampoc no ha aprofitat l’oportunitat per eliminar l’article 124 de l'Estatut de Roma, que permet als Estats declarar que la Cort no pot investigar ni jutjar crims de guerra comesos pels seus ciutadans durant els primers set anys. Això es va incloure inicialment com a disposició de transició a Roma a condició que es revisés en la Conferència de Revisió de Kampala.

Un reduït nombre de delegats s’oposa a l’eliminació de l’article 124, considerat en general com una llicència per matar de set anys de durada, i que és contrari al propòsit mateix de l'Estatut de Roma:posar fi a la impunitat per a aquests crims”, ha manifestat Claudio Cordone. “Ha d'eliminar-seo, com a mínim, la Conferència de Revisió ha de fixar una data molt propera per a la seva expiració permanent de l'Estatut de Roma.” La Conferència de revisió de Kampala conclourà oficialment, segons es preveu, el 12 de juny.