Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nova enquesta / Vacunes G7: Els governs haurien d'obligar les grans farmacèutiques a compartir coneixement

Photo by MANJUNATH KIRAN/AFP via Getty Images
  • Tot i l'ampli suport ciutadà, els governs del G7 segueixen oposant-se a una exempció dels drets de propietat intel·lectual de les vacunes contra la COVID-19.
  • L'Aliança Vacuna per al Poble insta els dirigents del G7 a donar suport a l'exempció de les patents de les vacunes en la reunió dels ministres i ministres d'Afers exteriors i Desenvolupament que tindrà lloc avui a Londres (Regne Unit).

Segons una nova enquesta de l'Aliança "Vacuna per al Poble", la immensa majoria de la població dels països del G7 creu que els governs haurien de garantir que les empreses farmacèutiques comparteixin les fórmules i la tecnologia de les seves vacunes.

La ciutadania considera que, si bé caldria compensar de forma justa les empreses farmacèutiques pel desenvolupament de les vacunes, ha d'evitar-se que en mantinguin el monopoli.

Això coincideix amb la reunió dels ministres i ministres d'Afers Estrangers i Desenvolupament de les nacions del G7 a Londres, la primera que se celebra de forma presencial en dos anys, i amb el Consell General de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), que tindrà lloc online; mentre, el nombre de morts a l'Índia segueix augmentant.

Una mitjana del 70% de la població dels països del G7 vol que el seu govern garanteixi la posada en comú del know-how de les vacunes, d'acord amb l'anàlisi de l'Aliança Vacuna per al Poble. El principal suport a la intervenció del govern es dona a Itàlia, on el 82% de les persones enquestades se'n declaraven a favor, seguit del Canadà, on aquest percentatge era del 76%.

Tot i que el primer ministre Boris Johnson ha atribuït l'èxit de la vacunació en el Regne Unit a la "avarícia i el capitalisme", el 74% de la població d'aquest país vol que el seu govern impedeixi els monopolis de les grans farmacèutiques.

El suport de la ciutadania britànica a aquesta intervenció traspassa fronteres polítiques, ja que compta amb el suport del 73% de les persones que van votar el Partit Conservador, del 83% dels qui van votar Partit Laborista, i del 79% dels i les votants del Partit Liberal-Demòcrata. Així mateix, el 83% dels qui van votar a favor i el 72% dels qui ho van fer en contra en el Referèndum sobre la permanència del Regne Unit en la UE donen suport a la mesura.

Als Estats Units, on el president Joe Biden ha manifestat el seu "desig i esperança" d'una posada en comú del know-how de les vacunes, el suport de l'opinió pública a aquesta mesura se situa en el 69%, incloent el 89% dels votants de Biden i al 65% dels qui van votar a Trump el 2020. Al Japó, el 58% de la ciutadania està a favor d'una mesura similar.

El suport també és majoritari en els Estats membres de la Unió Europea, amb percentatges que van del 70% a Alemanya al 63% a França.

Heidi Chow, directora general de campanyes i polítiques de Global Justice Now, ha assenyalat:

"La ciutadania no vol que les grans empreses farmacèutiques tinguin el monopoli d'unes vacunes que es van desenvolupar en gran mesura gràcies a fons públics. Aquestes vacunes són un bé públic global que hauria d'estar a disposició de totes les persones, a tot el món. Això resulta una obvietat per a la ciutadania dels països del G7, però els seus dirigents polítics apliquen la política de l'estruç i miren cap a un altre costat mentre la gent mor al seu voltant".

Tot i el suport generalitzat a la posada en comú del know-how de les vacunes contra la COVID-19, els governs del G7 han seguit sostenint el monopoli de les empreses farmacèutiques.

Més de 100 països, liderats per l'Índia i Sud-àfrica, han defensat a l'OMC una exempció temporal dels drets de propietat intel·lectual de les vacunes contra la COVID-19, però països com els Estats Units, el Regne Unit, el Japó, Canadà i la UE han bloquejat aquesta proposta.

L'administració Biden ha confirmat que està reconsiderant l'oposició dels Estats Units a aquesta mesura.

Fins avui, les empreses farmacèutiques s'han negat a compartir el know-how de les seves vacunes amb la resta del món. Cap de les empreses que han desenvolupat una vacuna efectiva contra la COVID-19 s'ha sumat a l'Accés Mancomunat a Tecnologia contra la COVID-19 (C-TAP) de l'OMS, una iniciativa creada per facilitar la posada en comú dels avenços en vacunes i tractaments.

Saoirse Fitzpatrick, directora d'incidència de STOPAIDS, ha afirmat:

"La terrorífica situació que s'està vivint a l'Índia hauria de remoure la consciència dels i les dirigents dels països del G7. Ara no és moment de fer una defensa ideològica de les normes de propietat intel·lectual. Els acords bilaterals amb les empreses farmacèutiques no han funcionat. Els governs han d'intervenir i obligar les empreses farmacèutiques a compartir amb el món la propietat intel·lectual i el know-how de les vacunes".

En el marc de la seva presidència del G7, el Regne Unit ha proposat un Pla de Preparació davant de la Pandèmia sobre el qual debatran els ministres i ministres aquesta setmana, i que no preveu el problema dels monopolis i la propietat intel·lectual. En l'equip encarregat d'elaborar aquesta proposta participen empreses farmacèutiques com Pfizer però, no obstant això, no s'ha convidat governs ni productors de vacunes dels països en desenvolupament.

Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"Els governs dels països del G7 tenen unes obligacions clares en matèria de drets humans, que passen per anteposar la vida de milions de persones de tot el món als interessos de les empreses farmacèutiques que ells mateixos han finançat. Seguir bloquejant la posada en comú de tecnologies que salven vides seria una enorme errada de lideratge, i només serviria per allargar l'immens dolor i patiment provocats per aquesta pandèmia".

El mes passat, 175 exlíders mundials i premis Nobel, com Gordon Brown, Ellen Johnson Sirleaf i Françoise Hollande, van escriure al president Biden per mostrar el seu suport a l'exempció temporal dels drets de propietat intel·lectual sobre les vacunes contra la COVID-19.

Cent cinquanta líders religiosos, entre els quals Rowan Williams, antic arquebisbe de Canterbury, Thabo Makgoba, arquebisbe anglicà de Ciutat del Cap i el cardenal Peter Turkson, de l'església catòlica, han instat líders del G7 a tractar les vacunes contra la COVID-19 com un "bé comú global".

Anna Marriott, responsable de polítiques de salut d'Oxfam, ha declarat:

"Mentre milers de persones moren als països de renda mitjana i baixa, els països rics s'han saltat la cua de les vacunes. Els dirigents del G7 han d'enfrontar-se a la realitat. No tenim vacunes suficients per a tothom, i el principal obstacle per incrementar el subministrament és que unes quantes empreses farmacèutiques àvides de riquesa mantenen sota clau els drets per produir-les. Ja és hora de dictar una exempció dels drets de propietat intel·lectual, augmentar la producció i posar la vida de la gent per davant dels beneficis. És hora que hi hagi una vacuna per al poble".

Segons una enquesta realitzada, dues terceres parts dels principals especialistes en epidemiologia del món han alertat que, si la propagació del virus continua, podrien sorgir soques més resistents que acabarien amb l'eficàcia de les actuals vacunes en el termini d'un any. El Grup Assessor Científic per a Emergències (SAGE), organisme independent que ofereix assessorament sobre salut pública en el Regne Unit, ha defensat una exempció de les patents que permeti fer front als problemes de subministrament.

Moderna, Pfizer/BioNtech, Johnson & Johnson, Novovax i Oxford/AstraZeneca han rebut milers de milions de fons públics i comandes anticipades garantides, entre les quals 12.000 milions de dòlars només del govern nord-americà. S'estima que el 97% del finançament per al desenvolupament de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca és d'origen públic.

Aquest any, les empreses han repartit entre els seus accionistes 26.000 milions de dòlars en concepte de dividends i recompra d'accions; aquesta quantitat seria suficient per vacunar almenys 1.300 milions de persones, l'equivalent a la població d'Àfrica.

Informació addicional

L'Aliança Vacuna per al Poble ha analitzat enquestes realitzades per YouGov, Leger360 i el Nippon Research Center als països del G7.

Davant la pregunta de si estaven d'acord amb l'afirmació: "Els governs haurien de compensar de forma justa a qualsevol empresa farmacèutica que hagi desenvolupat una vacuna contra la COVID-19, però han de garantir que aquestes empreses no tinguin el monopoli de les vacunes, compartint les fórmules i tecnologies necessàries amb altres empreses aprovades", les opinions de la població enquestada en cadascun dels països van ser les següents:

Enquesta de YouGov al Regne Unit

Grandària de la mostra: 1.788 persones adultes (Regne Unit).

Treball de camp: 23 i 24 de febrer de 2021.

El 74% de les persones enquestades estaven d'acord amb aquesta afirmació; entre elles, el 73% de votants del Partit Conservador, el 82% de qui va votar al Partit Laborista i el 79% de qui ho va fer pel Partit Liberal-Demòcrata; a més, el 83% de qui va votar a favor i el 72% de qui ho va fer en contra en el Referèndum sobre la permanència del Regne Unit en la UE van estar d'acord.

Enquesta de YouGov a França

Grandària de la mostra: 1.010 persones adultes (França).

Treball de camp: 24 i 25 de febrer de 2021.

El 63% de les persones enquestades estaven d'acord amb aquesta afirmació.

Enquesta de YouGov a Alemanya

Grandària de la mostra: 2.039 persones adultes (Alemanya).

Treball de camp: Entre el 24 i el 26 de febrer de 2021.

El 70% de les persones enquestades estaven d'acord amb aquesta afirmació.

Enquesta de YouGov a Estats Units

Grandària de la mostra: 1.351 persones adultes (Estats Units).

Treball de camp: 23 i 24 de febrer de 2021.

El 69% de les persones enquestades estaven d'acord amb aquesta afirmació; entre elles, el 82% dels i les votants de Biden i el 65% dels i les votants de Trump en 2020.

Enquesta de YouGov a Itàlia

Grandària de la mostra: 1.019 persones adultes (Itàlia).

Treball de camp: 4 i 5 de març de 2021.

El 82% de les persones enquestades estaven d'acord amb aquesta afirmació.

Enquesta de Leger360 a Canadà

Grandària de la mostra: 1.526 persones adultes (Canadà).

Treball de camp: entre el 5 i el 7 de març de 2021.

El 76% de les persones enquestades estaven d'acord amb aquesta afirmació.

Enquesta de Nippon Research Center al Japó

Grandària de la mostra: 1.278 persones.

Treball de camp: 17 de març de 2021.

El 58% de les persones enquestades estaven d'acord amb aquesta afirmació.

L'Aliança Vacuna per al Poble és un moviment format per organitzacions humanitàries, de salut i de drets humans, dirigents i exdirigents mundials, persones expertes en salut, líders religiosos i economistes que advoquen per la producció ràpida i a gran escala de les vacunes contra la COVID-19, que han de considerar-se un bé públic global, estar exemptes de les proteccions sobre la propietat intel·lectual i estar disponibles de manera gratuïta per a totes les persones, a tot el món.