Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nou ONG demanen al govern espanyol que posi fi a les "devolucions en calent"

Persona ferida després del salt de la tanca a Ceuta. Fotografia: © Amnistia Internacional
  • Nou organitzacions de refugi, migració, drets humans i cooperació exigeixen al govern de Pedro Sánchez que compleixi amb el compromís de posar fi a aquesta pràctica.
  • Ara és el moment d'actuar: el Congrés dels Diputats debat la reforma sobre la "llei mordassa", que inclou una disposició amb què es dona una falsa cobertura legal a les devolucions sumàries.
Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Migrants, que té lloc demà 18 de desembre, nou organitzacions exigeixen al Govern espanyol que compleixi amb els seus compromisos en matèria de drets humans i posi fi a les devolucions sumàries. Des del passat 27 de novembre s'està debatent al Congrés la reforma de l'anomenada Llei Mordassa, que, entre altres aspectes, conté una disposició que pretén donar cobertura legal a les devolucions en calent des de Ceuta i Melilla al Marroc.

Aquesta pràctica està prohibida pel dret internacional i suposa una greu vulneració dels drets humans per a les persones migrants i refugiades. Així ho han denunciat tant les organitzacions signatàries com diversos organismes de drets humans de Nacions Unides, el Tribunal Europeu de Drets Humans amb seu a Estrasburg i el Defensor del Poble.

Malgrat que Pedro Sánchez es va comprometre a posar fi a aquest abús, amb la derogació urgent d'aquesta disposició, la veritat és que en els sis mesos del seu govern s'han seguit duent a terme tant devolucions sumàries com devolucions exprés en aplicació de l'Acord de readmissió entre Espanya i el Marroc de 1992. En cap dels dos casos es garanteix que es protegeixen els drets que assisteixen a aquestes persones. Les primeres es duen a terme sense les degudes garanties, perquè les persones no tenen accés a procediments individualitzats d'asil. Les segones sí es realitzen després d'accedir a procediments individuals però, entre altres aspectes, a causa de la celeritat amb què es duen a terme, difícilment pot assegurar-se l'accés a totes les garanties, i, per tant, a una assistència lletrada i d'intèrpret en condicions adequades, així com a una identificació apropiada de potencials sol·licitants d'asil, o membres de col·lectius amb necessitats específiques com els menors no acompanyats, víctimes de tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual, persones LGBTI, persones amb discapacitat o dones embarassades, entre altres.

L'Estat espanyol té l'obligació de garantir els drets humans de totes les persones, implementant totes les mesures necessàries per a la correcta l'atenció, identificació i acolliment a les seves fronteres. Mantenir aquesta pràctica de les devolucions sumàries suposa una vulneració del principi de no devolució, i pot a més, infligir un tracte degradant i inhumà a les persones que creuen la frontera, i posar en risc la seva vida, integritat o llibertat.

Recentment l'Estat espanyol ha signat el Pacte Mundial per una Migració Segura, Ordenada i Regular a Marràqueix, que encara que no vinculant jurídicament, es basa en els tractats internacionals de drets humans que obliguen als Estats a respectar, protegir i garantir aquests drets a totes les persones, sense discriminació alguna i afavorir vies segures per a la migració. Per tot això apel·lem al Govern espanyol i als grups parlamentaris la derogació de la disposició final primera de la Llei de Seguretat Ciutadana, així com de la disposició addicional desena de la Llei d'Estrangeria com un primer pas per fer realitat aquests compromisos i a parar la pràctica de les devolucions il·legals en frontera.

Més informació
Les estimacions mundials actuals indiquen que el 2015 hi havia aproximadament 244 milions de migrants internacionals a tot el món, la qual cosa equival al 3,3% de la població mundial, segons l'últim informe de l'OIM. A més, segons dades de l'Agència de l'ONU per als Refugiats, 68,5 milions de persones havien estat expulsades de casa seva a tot el món a finals de 2017, més persones que la població de Tailàndia. D'aquesta xifra, els refugiats van representar 25,4 milions.

Les entitats que ho demanen són: Amnistia Internacional, la Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR), Fundación Cepaim, Metges del Món, Red Acoge, Ajuda en Acció, Coordinadora de ONG para el Desarrollo, Fundación Entreculturas i Oxfam Intermón.