Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nou de cada deu persones als països empobrits no rebran l'any que ve la vacuna contra la COVID-19

© Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images
  • Els països rics han acaparat dosis suficients per vacunar gairebé tres vegades tota la seva població

Un grup d'organitzacions de campanyes ha advertit avui que gairebé 70 països empobrits només podran vacunar una de cada deu persones contra la COVID-19 l'any que ve si els governs i la indústria farmacèutica no prenen mesures urgents per garantir la producció de dosis suficients.

En canvi, les nacions més riques han comprat dosis suficients per vacunar gairebé tres vegades tota la seva població abans del final de 2021 si s'aprova l'ús de les vacunes que estan actualment en la fase d'assajos clínics. El Canadà encapçala la llista amb vacunes suficients per vacunar cinc vegades cada canadenc. Les dades actualitzades mostren que els països rics, que representen només el 14% de la població mundial, han comprat fins al 53% de les vacunes més prometedores fins avui.

Les organitzacions -Amnistia Internacional, Frontline AIDS, Global Justice Now i Oxfam-, que formen part d'una aliança que reclama una vacuna del poble, van utilitzar dades recopilades per l'empresa d'informació i anàlisis científiques Airfinity per analitzar els acords aconseguits entre països i les vuit primeres vacunes candidates i van trobar que 67 països d'ingressos baixos i mig baixos podrien quedar-se enrere mentre els països rics avancen cap a la sortida d'aquesta pandèmia. D'aquests 67, cinc -Kenya, Myanmar, Nigèria, Pakistan i Ucraïna- han notificat en total gairebé 1,5 milions de casos.

Anna Marriott, responsable de polítiques de salut d'Oxfam, ha declarat: "Ningú hauria de quedar-se sense una vacuna que salva vides pel país on viu o per la quantitat de diners que té. Però, tret que alguna cosa canviï radicalment, milers de milions de persones a tot el món no rebran una vacuna segura i efectiva contra la COVID-19 en els propers anys".

Per la seva banda, Heidi Chow, de Global Justice Now, ha afirmat: "Totes les grans empreses farmacèutiques i institucions d'investigació que estan treballant en una vacuna han de compartir la ciència, els coneixements tecnològics i la propietat intel·lectual relatius a la seva vacuna perquè es puguin produir suficients dosis segures i efectives. Els governs també han de garantir que la indústria farmacèutica anteposa la vida de les persones als beneficis".

La vacuna Pfizer /BioNTech ja ha estat aprovada al Regne Unit i aquesta setmana comencen les vacunacions. És probable que, en uns dies, rebi l'aprovació d'altres països, inclosos els Estats Units. Es preveu que dues possibles vacunes més, la de Moderna i la d'Oxford en associació amb AstraZeneca, estiguin tot esperant l'autorització reglamentària o la sol·licitin. La vacuna russa Sputnik ha obtingut resultats positius i quatre candidates estan en la fase 3 d'assajos clínics.

Fins ara, totes les dosis de Moderna i el 96% de les de Pfizer/BioNTech han estat adquirides per països rics. En canvi, Oxford/AstraZeneca s'ha compromès a proporcionar el 65% de les seves dosis a poblacions de països en desenvolupament. No obstant això, malgrat les mesures adoptades per ampliar el subministrament, l'any que ve només podran arribar al 18% de la població mundial a tot estirar. A més, Oxford/AstraZeneca ha subscrit la majoria dels seus acords amb alguns dels grans països en desenvolupament, com la Xina i l'Índia, mentre que la majoria d'aquests països no han signat cap acord i han de compartirles vacunes del fons comú del COVAX.

Això demostra que una sola empresa no pot esperar proveir a tothom i que només l'intercanvi obert de tecnologia entre productors de vacunes pot fer-ho possible.

L'Aliança Vacuna del Poble demana a totes les empreses farmacèutiques que treballen en vacunes contra la COVID-19 que comparteixin la seva tecnologia i la propietat intel·lectual obertament a través de l'Accés Mancomunat a Tecnologia contra la COVID-19 de l'Organització Mundial de la Salut perquè puguin fabricar-se milers de milions de dosis més i hi hagi vacunes segures i efectives per a totes les persones que les necessitin.

L'Aliança demana també als governs que facin tot el que estigui a la seva mà per garantir que les vacunes contra la COVID-19 són un ben públic mundial gratuït per a la població, distribuït equitativament i basat en les necessitats. Un primer pas seria donar suport a la proposta que han fet aquesta setmana Sud-àfrica i Índia al Consell de l'Organització Mundial del Comerç de renunciar als drets de propietat intel·lectual de les vacunes, assajos i tractaments contra la COVID-19 fins que tota la població estigui protegida.

Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional, va dir: "L'acaparament de vacunes soscava activament els esforços mundials per garantir que totes les persones, a tot arreu, puguin estar protegides contra la COVID-19. Els països rics tenen obligacions clares en matèria de drets humans: no només han d'abstenir-se d'accions que puguin perjudicar l'accés a les vacunes en altres països, sinó que han de cooperar i prestar assistència als països que la necessitin".

"En comprar la immensa majoria del subministrament de vacunes del món, els països rics incompleixen les seves obligacions en matèria de drets humans. En canvi, treballant amb altres per compartir els coneixements i ampliar el subministrament, podrien contribuir a posar fi a la crisi mundial de la COVID-19".

Les vacunes desenvolupades per AstraZeneca/Oxford, Moderna i Pfizer/BioNTech han rebut més de 5.000 milions de dòlars de finançament públic, la qual cosa, segons l'Aliança, fa a aquestes empreses responsables d'actuar en benefici de l'interès públic mundial..

La doctora Mohga Kamal Yanni, de l'Aliança Vacina del Poble, ha declarat: "Els països rics tenen prou dosis per vacunar a tothom gairebé tres vegades, mentre que els països pobres ni tan sols tenen per arribar als professionals sanitaris i persones de risc".

"El sistema actual, en el qual les empreses farmacèutiques usen finançament governamental per a la investigació, conserven drets exclusius i mantenen la seva tecnologia en secret per augmentar els beneficis, podria costar moltes vides".

Lois Chingandu, directora de Frontline AIDS, va manifestar: "Aquesta pandèmia és un problema global que exigeix una solució global. L'economia mundial seguirà sofrint mentre el món no tingui accés a una vacuna".

"Hem de deixar de costat els beneficis de la indústria farmacèutica durant aquesta pandèmia sense precedents per salvar tant la humanitat com l'economia".

Augmenta l'impuls per a una vacuna del poble, que ja compta amb el suport de supervivents de la COVID, especialistes en salut, activistes, dirigents i exdirigentes mundials, dirigents religiosos i economistes, com Cyril Ramaphosa, Imran Khan, Ellen Johnson Sirleaf, Gordon Brown, Helen Clark, Mary Robinson, Joseph Stiglitz, John Nkengasong i Thomas Piketty.

El mes passat, als Estats Units, més de cent dirigents d'alt nivell d'organitzacions de salut pública, religioses, de justícia racial i sindicals es van unir a exmembres del Congrés, economistes i artistes per signar una carta pública en la qual demanen al president electe Biden que aprofiti aquest extraordinari moment i el seu poder com a president dels Estats Units per donar suport a una vacuna del poble.

Informació addicional

L'Aliança Vacuna del Poble és una coalició d'organitzacions i activistes globals i nacionals units amb l'objectiu comú de fer campanya a favor d'una "vacuna del poble". La petició d'una vacuna del poble compta amb el suport de dirigents i exdirigents mundials, especialistes en salut, dirigents religiosos i economistes.