Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

No respectar les promeses del Tractat sobre el Comerç d'Armes afavoreix les atrocitats

El 2 d'abril de 2013, 155 estats van votar en l'Assemblea General de l'ONU a favor d'adoptar el TCA. Des d'aleshores ja l'han firmat 118 països. ©Amnesty International

Milions de persones a tot el món seguiran patint les conseqüències letals d'un comerç global d'armes mal regulat fins que molts més governs actuïn amb rapidesa perquè el Tractat sobre el Comerç d'Armes (TCA) entri en vigor; així ho adverteix Amnistia Internacional un any després de l'adopció del Tractat per una aclaparant majoria en l'Assemblea General de l'ONU.
 

El 2 d'abril de 2013, un total de 155 estats van votar en l'Assemblea General de l'ONU a favor d'adoptar el TCA i des de llavors l'han signat 118 estats, indicant la seva disposició a incorporar-ho finalment a la seva legislació nacional. Però 43 Estats que llavors van donar suport llavors l'adopció del Tractat encara no han donat cap pas (vegeu el llistat a sota).
 
"Hi ha un nombre excessiu de governs que ho estan retardant. El llistat de les 43 signatures que falten està formada principalment per països on els conflictes armats, la repressió violenta i la violència armada són més freqüents; però són precisament aquests estats els que més poden beneficiar-se del Tractat. És un gran fracàs de lideratge polític", ha explicat Brian Wood, director de la campanya Armes sota Control i Drets Humans d'Amnistia Internacional.
 
"Resulta cridaner que Kenya, que estava entre els Estats que inicialment van demanar a l'ONU que donés suport al TCA, ni tan sols no hagi signat el Tractat".
 
Encara que 17 dels 28 Estats membres de la Unió Europea ratificaran el Tractat a l'ONU el 2 d'abril de 2014, el nombre total seguirà sense aconseguir les 50 ratificacions que fan falta perquè el tractat entri en vigor. Fins ara, només 13 estats han ratificat el TCA a tot el món.

El TCA conté un seguit de disposicions adreçades a reforçar la protecció dels drets humans de centenars de milions de persones les vides de les quals i mitjans de subsistència es veuen amenaçats per la proliferació i l'abús de les armes convencionals.
     
Si s'aplica amb eficàcia i fermesa, el TCA acabarà amb l'afluència d'armes a països on se sap que es destinarien a cometre o facilitar actes de genocidi, crims de lesa humanitat o crims de guerra. Una aplicació estricta del TCA també obligarà els Estats a avaluar el risc de transferir armes a un altre país, ja que han acordat que la transferència no es portarà a efecte si existeix un risc preponderant que les armes s'utilitzin per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari.
 
Diversos països -Espanya, Bèlgica, Alemanya, Mèxic, Noruega, Sèrbia, Islàndia, Costa Rica, Antigua i Barbuda, i Trinitat i Tobago- han declarat que aplicaran les disposicions de drets humans del Tractat fins i tot abans de la seva entrada en vigor.
 
Però a Amnistia Internacional li preocupa el fet que alguns Estats, entre els quals, diversos membres de la UE, pel que sembla continuen transferint armes a països on hi ha un risc preponderant que s'utilitzin per cometre abusos i violacions greus de drets humans. Per exemple, la República Txeca ha enviat molt recentment (al desembre de 2013) desenes de milers d'armes de foc a les forces de seguretat egípcies, que han matat centenars de persones en les manifestacions que van succeir al derrocament del president Mohamed Morsi pels militars.
 
"Si els Estats de la UE que ara ratifiquen el Tractat sobre el Comerç d'Armes pensen que poden seguir, com de costum, subministrant instruments letals a autors persistents de gravíssimes violacions de drets humans, l'eficàcia del Tractat estarà condemnada des del principi", ha explicat Brian Wood.
 
Amnistia Internacional seguirà fent campanya perquè tots els Estats signin, ratifiquin i apliquin rigorosament el TCA.  Perquè el tractat es constitueixi en una norma veritablement universal de limitació de les armes, grans productors d'armament que es mantenen escèptics com Canadà, Israel i els Estats Units, i importadors com el Pakistan i Ucraïna, hauran de ratificar-lo juntament amb la resta d'aquests 43 països que van endarrerits. Es troben entre els 155 Estats que l'any passat van votar a favor d'adoptar el tractat en l'Assemblea General de l'ONU.
 
Segons les previsions de diplomàtics, Xina i la Federació Russa, dos importants exportadors d'armes que es van abstenir en la votació de l'any passat, signaran el Tractat quan un gran nombre d'Estats ho hagi fet.   
 
Informació complementària

Almenys 500.000 persones moren cada any de mitjana i diversos milions més pateixen desplaçaments i abusos a causa del conflicte i la violència armada.
 
Des de principis de la dècada de 1990, Amnistia Internacional fa campanya en favor que s'adoptin unes normes globals sobre transferències internacionals d'armes que siguin sòlides i jurídicament vinculants, per frenar la circulació de municions i armes convencionals que fomenten les atrocitats i els abusos. Milions de persones a tot el món van demanar als governs que acordessin un Tractat sobre el Comerç d'Armes ferm i amb normes sòlides per protegir vides.
 
Quan el TCA estigui en vigor, els Estats tindran prohibit transferir armes convencionals a països en els quals sàpiguen que aquestes armes s'utilitzarien per cometre o facilitar greus abusos contra els drets humans, inclosos actes de genocidi, crims contra la humanitat i crims de guerra. Tots els Estats Parteixes tindran l'obligació de realitzar avaluacions objectives per evitar el risc preponderant que l'armament transferit es destini a cometre violacions greus de drets humans.
 
El tractat entrarà en vigor als 90 dies de completar-se 50 ratificacions. Amnistia Internacional i els seus associats en la causa segueixen pressionant tots els governs perquè signin, ratifiquin i apliquin estrictament el Tractat i ho facin al més aviat possible.
 
Estats de totes les regions del món van signar el TCA al poc temps de la seva obertura a la signatura, el 3 de juny de 2013, entre ells quatre dels primers productors i exportadors d'armes mundials -França, Alemanya, Regne Unit i Estats Units-, que van firmar-lo al setembre de 2013.
 
Estats que van votar "sí" al TCA però encara no l'han signat o ratificat (43 en total):
Afganistan, Andorra, Algèria, Azerbaidjan, Botswana, Brunei, Bhutan, Camerun, Canadà, Eritrea, Etiòpia, Gàmbia, Geòrgia, l'Iraq, Illes Marshall, Illes Salomó, Israel, Jordània, Kazakhstan, Kenya, Kirguizistan, el Líban, Maldives, el Marroc, Maurici, Micronèsia, Mònaco, Namíbia, Nepal, el Pakistan, Papua Nova Guinea, República Centreafricana, República Democràtica del Congo, San Marino, Singapur, Somàlia, Tailàndia, Timor-Leste, Tonga, Tunísia, Turkmenistan, Uganda i Ucraïna.
 
Estats que ja han ratificat el TCA al moment de redactar-se aquest document (31 en total, inclosos els que està previst que el ratifiquin el 2 d'abril de 2014)
Albània, Alemanya, Antigua i Barbuda, Bulgària, Costa Rica, Croàcia,Dinamarca, El Salvador, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Exrepública Iugoslava de Macedònia, Finlàndia, França, Granada, Guyana, Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Letònia, Mali, Malta, Mèxic, Nigèria, Noruega, Panamà, Romania, Trinidad i Tobago i Regne Unit.