Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

No es poden permetre més morts de civils al Iemen

Un home iemenita porta en braços el seu fill, ferit en l'atac aeri del 9 d'agost a Saada (Iemen). Foto: Reuters/Naif Rahma

Espanya ha d'aturar de manera immediata la transferència d'armes a la coalició saudita.

Desenes de menors que viatjaven en un autobús han mort com a conseqüència d'un bombardeig de la coalició que lidera l'Aràbia Saudita al Iemen, segons han informat mitjans de comunicació.


En aquest conflicte de més de tres anys, més de 6.000 civils han mort, més de 50.000 persones ha resultat ferides. Tres milions s'han convertit en desplaçats i desplaçades internes, i més de 22 milions de persones necessiten ajuda humanitària.

Amnistia Internacional ha documentat més de 36 atacs aeris que podrien constituir crims de guerra que han causat la mort de més de 500 persones, moltes d'elles, menors, i ferides a més de 300, en escoles, mercats, hospitals o habitatges.

Davant el nou bombardeig de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita, ahir a Dahian, en el nord de la província de Saada, i que Amnistia Internacional està documentant, l'organització manifesta:

"Lamentem profundament aquest atac contra un autobús ple de menors. Aquest és el preu que està pagant la població civil al Iemen perquè diferents països com els Estats Units, el Regne Unit, França, Itàlia i Espanya mantenen un comerç d'armes que no té en compte que pugui ser utilitzat contra la població civil", ha assenyalat Carlos Escaño, portaveu d'Amnistia Internacional Espanya.

"Entre 2015, any en el qual es van iniciar els bombardejos de la coalició internacional al Iemen, i 2017, Espanya va exportar armes a l'Aràbia Saudita per valor de 932 milions d'euros en material de defensa (municions, bombes, avions, corbetes, etc.). Espanya és el quart país exportador d'armes a aquest país. I només el 2017, Espanya va vendre armes a la coalició saudita per valor de 361 milions euros, 270 dels quals a l'Aràbia Saudita. Durant aquests anys, aquestes armes s'estan utilitzant contra menors, escoles, mercats i hospitals".

"Amnistia Internacional demana al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que compleixi amb el compromís electoral de posar fi a la venda d'armes quan existeixi risc clar que puguin ser utilitzades per violar el dret internacional. Li demanem que segueixi l'exemple d'altres països com Suècia, el Canadà, Finlàndia, Noruega o Bèlgica que ja han aturat aquest tipus de vendes a la coalició saudita".

Segons dades de l'UNICEF, des que va començar el conflicte el 2015, 2.400 menors han mort al Iemen i 3.600 han resultat ferits.

Nacions Unides ha condemnat aquest nou bombardeig contra l'autobús ple de menors. Durant aquests anys de conflicte, la coalició saudita ha demostrat que no pren les precaucions necessàries per minimitzar l'impacte en la població civil. Amnistia Internacional demana a la coalició, que compleixi amb la legislació internacional, s'asseguri que pren les mesures necessàries perquè la població civil no sigui objectiu militar i es posa fi als atacs indiscriminats i desproporcionats.

Prop de 17.000 persones, a través de www.actuaambamnistia.org, ja han demanat ja al Govern espanyol que aturi aquest comerç sagnant amb l'Aràbia Saudita perquè Espanya no segueixi sent còmplice de les atrocitats que s'estan produint al Iemen.