Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: els testimonis de Kiobel, una oportunitat clau perquè Shell respongui per abusos contra els drets humans

L'audiència de testimonis en què s'examinarà el paper que Shell va exercir a l'execució de nou homes a Nigèria a la dècada dels 90 és una oportunitat clau perquè el gegant petrolier reti comptes per la seva presumpta complicitat a abusos contra els drets humans, ha afirmat Amnistia Internacional.

La causa Kiobel vs. Shell es reprèn a L'Haia el 8 d'octubre i, per primer cop, s'escoltaran les declaracions de persones que acusen a Shell d'haver-los ofert suborns perquè declaressin testimonis falsos que van donar lloc a la condemna de mort i execució dels «nou ogonis», entre ells quals el marit d'Esther Kiobel.

«Shell porta més de 20 anys eludint l'escrutini pel paper que va exercir en aquells tràgics esdeveniments. Aplaudim la valentia i perseverança de l'Esther Kiobel i les altres dones que han presentat la demanda», ha afirmat Mark Dummett, investigador sobre Empreses i Drets Humans d'Amnsitia Internacional.

«Aquest cas il·lustra com de difícil pot arribar a ser que les víctimes d'abusos contra els drets humans facin retre comptes a una poderosa empresa multinacional».

L'Esther Kiobel i altres tres dones -Victoria Bera, Blessing Eawo i Charity Levula- acusen Shell de complicitat en la detenció il·lícita, reclusió i execució dels seus respectius marits. Els homes van ser penjats el 1995 conjuntament amb l'activista Ken Saro-Wiwa i uns altres quatre homes després de ser declarats culpables en un judici manifestament injust.

Els «nou ogonis», com se'ls va conèixer més tard, van ser acusats d'estar involucrats en l'assassinat de quatre caps ogonis, l'oposició dels quals al Moviment per la Supervivència del Poble Ogoni (MOSOP) era notòria.

El MOSOP, encapçalat per Ken Saro-Wiwa, havia protestat contra la contaminació per petroli causada per les activitats de Shell a la regió d'Ogoniland.

"Aquestes quatre vídues nigerianes representen la causa dels nou ogonis, així com d'innombrables residents del delta del Níger que pensen que Shell ha trepitjat els seus drets", ha afirmat Mark Dummett.

Amnistia Internacional va donar suport a l'equip jurídic d'Esther Kiobel a portar el cas als Països Baixos el 2017, i ha detallat en l'informe In The Dock) el paper exercit per Shell en les detencions i execucions.

A la primera vista de la causa, al febrer de 2019, es va permetre que Esther Kiobel i Victòria Bera parlessin davant del tribunal i prestessin emocionants testimonis en relació amb els seus difunts esposos i les subsegüents lluites perquè es faci justícia. Era la primera vegada que es brindava a ambdues aquesta oportunitat.

L'1 de maig, el tribunal va fallar en favor de les demandants, que tenia competència sobre l'assumpte i que aquest no havia de prescriure. El tribunal va fallar també que Shell havia de lliurar alguns documents interns confidencials als advocats de les demandants.

No obstant això, el tribunal no va ordenar que Shell donés a conèixer altres documents interns confidencials que havia sol·licitat l'equip jurídic d'Esther Kiobel. El tribunal va desestimar també algunes de les altres al·legacions importants realitzades per les demandants, relatives als estrets vincles de Shell amb el govern nigerià i la mesura en què l'empresa va recolzar una campanya de repressió de les forces armades contra el poble ogoni en la dècada de 1990. Aquestes operacions van donar lloc a la mort, detenció, violació i tortura d'un nombre gran però desconegut de persones.

Shell rebutja totes les al·legacions i ha afirmat que el tribunal ha de desestimar la reclamació per motius de jurisdicció i a causa del temps transcorregut des que van tenir lloc els fets.

Calendari del cas

2002: Esther Kiobel demanda a Shell als Estats Units, país on se li havia concedit asil.

2013: La Cort Suprema dels Estats Units falla que no té jurisdicció sobre el cas, de manera que els tribunals nord-americans mai van arribar a examinar els fonaments de fet de la causa.

2017: Esther Kiobel entaula un nou plet civil contra Shell a Països Baixos, estat d'origen de Shell, juntament amb Victoria Bera, Blessing Eawo i Charity Levula.

Febrer de 2019: El Tribunal de Districte de l'Haia escolta els primers arguments en la causa d'Esther contra Shell. És també la primera vegada que es permet a Esther Kiobel i Victòria Bera parlar davant del tribunal. No es concedeixen visats per viatjar a Europa a Blessing Eawo i Charity Levula, que segueixen vivint a Nigèria.

Maig de 2019: El tribunal falla que la causa no ha prescrit i que té competència sobre el cas, i ordena que els advocats de les demandants escoltin als testimonis i aportin noves proves relatives a si Shell va subornar a persones perquè declaressin contra els nou ogonis. El tribunal falla també que Shell ha de lliurar alguns documents interns relatius a comunicacions dins de l'empresa sobre el judici dels nou ogonis. No obstant això, no ordena la publicació d'altres documents interns confidencials sol·licitats per l'equip jurídic de les demandants.

Octubre de 2019: Per primera vegada el tribunal escoltarà els testimonis.