Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Nigèria: dones supervivents a Boko Haram continuen patint abusos i desatenció

Fotografia: © Amnistia Internacional

Les autoritats nigerianes continuen girant l'esquena a milers de dones que van fugir de zones controlades per Boko Haram, gairebé un any després que una investigació d'Amnistia Internacional revelés patrons d'abús per part de les forces de seguretat. Així ho ha manifestat l'organització en el Dia Internacional de la Dona.

Moltes d'aquestes dones continuen lluitant per tenir accés a menjar i altres productes bàsics als camps per a persones internament desplaçades, i tenen restringides les possibilitats de marxar-ne.  Les que parlen sobre el seu suplici s'enfronten a l'assetjament de funcionaris de l'Estat, especialment de l'Agència Estatal de Gestió d'Emergències de Borno.

La combinació de restriccions a la llibertat de circulació i la manca d'assistència deixa a aquestes dones en més perill de patir explotació sexual a mans de membres de les forces de seguretat presents en els camps i en els seus voltants.

“És inacceptable que a les dones que van sobreviure al brutal regnat de Boko Haram se'ls continuïn negant drets. Portem molt temps documentant casos de dones que són obligades a intercanviar sexe per menjar i oportunitats de manteniment per membres de les forces de seguretat simplement per a sobreviure i alimentar els seus fills”, ha manifestat Osai Ojigho, directora d'Amnistia Internacional Nigèria.

“L'any passat vam publicar un informe que documentava patrons de violació, fam i detenció arbitrària a mans de les forces de seguretat, però tant el govern com l'exèrcit han optat per ignorar vergonyosament les seves conclusions. Un seguiment de les supervivents mostra que estan a punt de perdre l'esperança d'obtenir justícia, perquè les promeses prèvies d'investigacions no han anat enlloc. No obstant això, no estan disposades a rendir-se.”

“També demanem al Senat de l'Assemblea Nacional que compleixi la promesa d'investigar els motius de preocupació exposats en el nostre informe They Betrayed Us, perquè les supervivents puguin obtenir justícia”, ha declarat Osai Ojigho.

La investigació duta a terme recentment per Amnistia Internacional mostra que algunes de les dones confinades en camps a Maiduguri, capital de l'estat de Borno, encara no tenen accés a ajuda alimentària adequada, i estan lluitant contra la fam i la desnutrició.

En molts casos, la seva situació es torna encara més precària per la detenció continuada dels seus familiars homes; milers d'homes van ser detinguts arbitràriament o sotmesos a desaparició forçada quan fugien de la intensificació dels combats des de finals del 2015. Moltes d'aquestes dones no saben si els seus marits són vius o morts.

“La detenció arbitrària a mans de les forces de seguretat del que poden ser milers d'homes és il·legal en virtut del dret internacional dels drets humans”, ha manifestat Osai Ojigho.

“El fet que les autoritats no hagin proporcionat un mecanisme perquè les famílies dels detinguts obtinguin informació sobre el seu parador i benestar, i la negativa a informar els qui es posen en contacte amb l'exèrcit per a demanar informació, han provocat un patiment mental que constitueix maltractaments segons el dret internacional dels drets humans.”

A més, Amnistia Internacional demana a les autoritats que investiguin les denúncies creïbles de corrupció formulades per les persones afectades en els camps per a persones internament desplaçades.

En els camps de Shettima Ali Monguno i Teachers Village, a Maiduguri, va haver-hi protestes durant el mes de febrer per a denunciar la falta de menjar, els maltractaments i la corrupció.

“El conflicte de Boko Haram va obligar milers de dones a viure en condicions miserables en camps per a persones internament desplaçades. És responsabilitat de les autoritats nigerianes protegir aquestes dones i portar a la justícia tots els sospitosos d'explotar-les."